Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Bildning viktigare än någonsin i dessa trolltider

Vem har skrivit Gösta Berlings saga?

– Det står faktiskt helt still. Nej, jag har ingen bra gissning.

Om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fick en blackout i Aktuellts direktsändning på onsdagskvällen, eller är okunnig om en av den svenska litteraturens största klassiker ska jag låta vara osagt. Klart är i alla fall att Busch Thor i sändningen inte kunde komma på att Selma Lagerlöf var den som höll i pennan när Gösta Berlings saga författades. Och inte heller att August Strindberg skrev Giftas eller att Klas Östergren skrev Gentlemen. Kanske hade hon otur med urvalet av böcker.

Min poäng är inte att gotta mig i hur ”obildad” Ebba Busch Thor är. Men det går inte att bortse ifrån att det är anmärkningsvärt att en av Sveriges mest framstående politiker – en person som aspirerar på att bli minister i nästa regering – inte är bekant med två av den svenska litteraturens klassiker. Att hon bommar en mer modern klassiker som Gentlemen är måhända lättare att smälta. Till Busch Thors försvar så lyfte hon fram Selma Lagerlöfs fina roman Jerusalem som en bok hon läst.

Det går inte att förstå hur världen och samhället fungerar utan en att ha en naturvetenskaplig grundplatta att stå på.

Nåväl. De flesta personer har bildningsluckor oavsett hur beläst man är. Den djupt troende Ebba Busch Thor har därtill med största säkerhet bättre koll på Bibelns berättelser än många av oss. Det är också en del av den klassiska bildningen.

Läs mer: Läsning är en färdighet som måste tränas upp.

Jag tycker att man också bör inkludera åtminstone en grundläggande förståelse och kunskap om naturvetenskaperna för att verkligen kunna kalla sig bildad. För bildning handlar inte om att ha läst flest romaner (även om förstås läsning är viktigt för att främja läsförståelse, inte minst bland barn).

Det går inte att förstå hur världen och samhället fungerar utan en att ha en naturvetenskaplig grundplatta att stå på. När det talas om att människor föds som tomma ark eller att kön bara är en social konstruktion så är det lättare att undvika att trampa snett om man har en grundläggande förståelse av den moderna biologin och vad den säger om oss människor.

Det är nästan fler som koketterar med att de minsann inte har läst gamla dammiga verk av Lagerlöf eller böcker av CIS-män som Strindberg och Östergren, än det är som med stolthet talar om sina läsupplevelser av klassikerna.

Arthur Koestler skriver i sin självbiografiska roman Pil i det blå: "Det är en egenhet hos vår nuvarande civilisation att en vanlig bildad människa skäms för att erkänna att ett konstverk överstiger hennes fattningsförmåga medan hon i samma andetag och inte utan stolthet erkänner sin okunnighet om lagarna för den elektriska strömmen eller ärftligheten."

Läs mer: Tystnadskrav på biblioteket är inte ett uttryck för klassförakt.

Det ligger mycket sanning i Koestlers ord. Fast i dag så är det väl få som skäms för bristande bildning i något avseende. Det är nästan fler som koketterar med att de minsann inte har läst gamla dammiga verk av Lagerlöf eller böcker av CIS-män som Strindberg och Östergren, än det är som med stolthet talar om sina läsupplevelser av klassikerna.

Bildning handlar just om att vara nyfiken på världen och om att ha en vilja att försöka förstå. Bildningsresan har inget slutmål eftersom världen är stadd i ständig förändring.

På kulturplats publiceras i dagarna en artikelserie om just betydelsen av bildning. Man brukar tala om bildning som en form av resa, en ”bildningsresa”. För att vara bildad är inte binärt: Inte på eller av. Inte bildad eller obildad. Utan som Mittmedias kulturchef Cecilia Ekebjär skriver i den inledande artikeln: ”Att vara bildad är inte att vara tvärsäker, det är en pågående process och ett förhållningssätt, en nyfikenhet att vilja förstå och lära nytt.”

Jag instämmer till fullo i Ekebjärs beskrivning. Bildning handlar just om att vara nyfiken på världen och om att ha en vilja att försöka förstå. Bildningsresan har inget slutmål eftersom världen är stadd i ständig förändring. Det finns alltid ännu en sten att vända på.

Bildning gör oss inte automatiskt till bättre människor, men det ger oss verktygen för att tänka kritiskt. I dessa trolltider är det viktigare än någonsin.

Det kan man göra genom skönlitteraturen – man kan få en liten skärva av förståelse av kulturer och länder som man inte besökt i verkligheten. Det kan man göra genom att studera historiska händelser eller idéhistoria. Det kan man göra genom att besöka andra länder rent fysiskt eller genom att besöka muséer. Det kan ske genom formella studier på universitet eller högskolor, genom självstudier i läsfåtöljen eller genom kurser och studiecirklar på något av bildningsförbunden.

Bildning gör oss inte automatiskt till bättre människor, men det ger oss verktygen för att tänka kritiskt. I dessa trolltider är det viktigare än någonsin.

Följ Marcus Bohlin på Twitter och Facebook.