Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Dags för svenskar och danskar att sluta bråka i EU

Relationerna mellan Sverige och Danmark är lite extra frostiga just nu. Det är inte bara det gamla vanlig – att vi svenska betraktar danskar som ständigt småfulla rasister och danskarna betraktar oss svenskar som världsfrånvända godhetsapostlar – nej det finns lite mer substans denna gång. Bakgrunden är något så osexigt som placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). Både Stockholm eller Köpenhamn, som hade kandiderade för att få myndigheten när den ska flyttas från London då Storbritannien ska lämna EU, fick se sig förbisprungna av Amsterdam.

Stockholm slogs ut redan i den första omröstningen medan Köpenhamn föll på målsnöret. Enligt medieuppgifter ska Sverige ha röstat på Milano i stället för på Köpenhamn i den andra omgången, vilket med rätta har väckt danskarnas förtret. Omröstningarna är dock hemliga och Sveriges EU-minister Ann Linde (S) har varken bekräftat eller dementerat att Sverige ska ha röstat på Milano.

Om en EU-myndighet med 900 högkvalificerade arbetstillfällen etableras i Köpenhamn så är det således bra också för Malmö, Skåne och i förlängningen för hela Sverige.

Det är bara att hoppas att så inte är fallet. Det som är bra för Danmark och Köpenhamn är på många sätt också bra för Sverige. För människor boende i södra Sverige är Köpenhamn en viktigare stad än Stockholm. Många som bor i Malmö arbetspendlar till Köpenhamn. Om en EU-myndighet med 900 högkvalificerade arbetstillfällen etableras i Köpenhamn så är det således bra också för Malmö, Skåne och i förlängningen för hela Sverige.

Det är rent av så att regeringen borde ha funderat på om det inte hade varit klokare att Sverige och Danmark hade gjort gemensam sak och argumenterat för Köpenhamn som placeringsort med en ytterligare integrering av Öresundsregionen som argument. Det hade också legat i linje med regeringens tal om att alla myndigheter inte ska ligga i Stockholm. De nordiska länderna i EU är starkare när de agerar tillsammans än när de splittras. Det är en insikt som måste sjunka in nu när Storbritannien ska lämna EU och tyngdpunkten förskjuts ännu mer mot länder som inte har samma syn på frihandel och öppenhet.