Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Därför förlorar Västernorrland på Donald Trumps handelskrig

Som västernorrlänning är det lätt att bli orolig för ett eventuellt handelskrig mellan USA och Kina. EU och Sverige skulle ofrånkomligen dras in och det skulle snabbt bli dyrt för samtliga parter.

Västernorrland är ett av de län i Sverige som har störst export per capita. I Sundsvall har vi till exempel jättarna SCA och Kubal, som exporterar pappersprodukter respektive aluminium. I Timrå har vi Permobil, ett företag verksamt på en global marknad. I Örnsköldsvik har vi de framgångsrika Hägglundsföretagen som har en ansenlig del av sin försäljning utanför Sveriges gränser.

Mediebilden är satt: Donald Trump är på väg att dra ut i korståg mot den frihandeln och dess institutioner.

För Västernorrlands del är det alltså viktigt med globala handelsavtal som gynnar handelsutbyte. Minskad byråkrati, lägre tullar och avgifter och gemensamma standarder och säkerhetsregler är sådant som skulle underlätta för Västernorrlands företag att öka sin export.

Mediebilden är satt: Donald Trump är på väg att dra ut i korståg mot den frihandeln och dess institutioner.

Den bilden är sann. Men det är sannerligen inte hela bilden.

Kinas handelspolitik är präglad av dubbelmoral. Samtidigt som Kina pratar gott om frihandel så präglas landets politik av en strävan att maximera sin export. Den kinesiska industrin får massiva stöd av staten. Kinas penningpolitik har länge gått ut på att pressa ner valutan så att kinesiska varor ska bli billigare på exportmarknaden. Och många importvaror beläggs med avgifter och tullar.

Den som tror att vi har en fri handel mellan EU och resten av världen måste uppdatera sin världsbild.

Den Europeiska Unionen är heller inget helgon som förordar en fri och oreglerad handel. Förvisso är handeln mellan EU:s medlemsländer tämligen fri, men oreglerad är den inte. Det finns åtskilliga regler och lagar som ska följas. Men det stora är EU:s regler mot länder utanför unionen. Den som tror att vi har en fri handel mellan EU och resten av världen måste uppdatera sin världsbild.

Donald Trump är därför inte helt fel ute när han säger att EU och Kina har regelverk som stänger ute, eller fördyrar, amerikanska varor.

Grejen är att Trump drar fel slutsatser.

Bland det första Trump gjorde när han tillträdde som resident var att avsluta de så kallade TTIP-förhandlingarna. Där diskuterades hur handelsreglerna mellan EU och USA kunde liberaliseras på ett sätt som gynnade båda parter.

Problemet är att alla parter gärna vill liberalisera handeln på de områden där man själv är stark och ser möjligheter att exportera, medan man gärna försöker förhindra liberaliseringar på områden där importen kan komma att öka. Man vill försöka plocka ut russinen när den stora poängen med frihandel är att alla vinner på att kakan äts i sin helhet.

De flesta företag fungerar inte som skogsindustrin där råvaran både finns och förädlas lokalt.

Det bygger dock på en fundamental oförståelse för hur den moderna ekonomin fungerar. De flesta företag fungerar inte som skogsindustrin där råvaran både finns och förädlas lokalt för att sedan exporteras. Snarare är det så att många exportprodukter består av komponenter och delar som är importerade. Företagens i världens länder är redan sammankopplade och beroende av varandra. Och det finns mycket att vinna på att snarare underlätta för ökad handel än att försöka bygga tullmurar och beskatta produkter från andra länder.