Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Därför ska kommunen inte slänga skattepengar på Giffarna

Annons

En ”Hail Mary” är när quarterbacken i amerikansk fotboll i ren desperation hivar iväg bollen framåt och hoppas på det bästa (underförstått ber om ett mirakel).

När jag hör GIF Sundsvalls ordförande Johan Nikula resonera så tänker jag på det. Nikula säger i GIF-podden att klubbens minusresultat på sju miljoner kronor inte kom som någon överraskning för honom. Klubbledningen har sett vartåt det barkar i flera månader, menar Nikula. Man gjorde en ”Hail Mary” helt enkelt. I ren desperation körde man på och bad om ett mirakel (Läs: Att det skulle komma ett fint bud på Emil Forsberg).

Med Nikulas ord: ”Vi valde en allsvensk strategi istället för en degraderingsstrategi”.

Det stod tidigt klart att budgeten var en glädjekalkyl.

GIF Sundsvall klarade sig för all del kvar i Allsvenskan, men med en konkursmässig ekonomi. Detta då den mirakulösa försäljningen uteblev.

Och nu finns risken att elitlicensen uteblir och klubben tvångsnedflyttas i alla fall om inte mer pengar tillförs klubben. Så mycket för ”den allsvenska strategin”.

När det stod klart för Nikula att budgeten var en glädjekalkyl hade det enda rätta varit att byta strategi. Det övergripande målet i ett sådant läge måste vara att sanera ekonomin.

Det är mycket möjligt att klubben inte har högre kostnader än andra klubbar i Allsvenskan. Men man har alldeles uppenbart för höga kostnader i förhållande till sina intäkter. Det är det enda som betyder något. Det är klart att man hellre vill öka sina intäkter än att skära i kostnaderna – men det är också avsevärt mycket mer svårpåverkat.

Nikula menar att det inte finns några ”akuta bromsar att dra i” för att spara pengar. Det är klart att de enklaste besparingarna redan är gjorda. Vill man på allvar förbättra resultatet nu är det personalkostnaderna som måste ner.

Nu hoppas GIF Sundsvall på externt kapital för att rädda klubben. Kommunen gör dock bäst i att hålla fast vid sitt regelverk för sponsring av elitidrott: ”Föreningar som vi tecknar avtal med ska ha en ordnad ekonomi”.

Det finns ingen hejd på kreativiteten när den egna klubben ska ges goda förutsättningar.

Kommunen bör också undvika att sponsra klubben indirekt. Den som blickar runt i Sverige ser att det inte finns någon hejd på kreativiteten när det kommer till kommunpolitiker som på olika sätt vill ge den egna klubben lite extra goda förutsättningar. Vi har märkliga arenaaffärer i Timrå, Örnsköldsviks kommun gav Modo miljontals kronor för att bygga ett hockeymuséum som ingen sett röken av och i Dalarna har Leksands IF mjölkat kommunen på många miljoner skattekronor.

I Sundsvall har det bland annat förekommit spekulationer om att Stadsbacken AB skulle köpa rättigheterna till arenanamnet. Det vore inget annat än ett sätt att runda kommunens regelverk för sponsring.

Läs mer: Stöd GIF Sundsvall via Swish istället för skattsedeln

Jag kan förstå att uppjagade fans tycker att kommunen i ett sådant läge agerar som en medgångssupporter som inte står bakom sitt lag i motgång. Den socialdemokratiska kommunledningen har sin lojalitet först främst mot skattebetalarna. Inte mot en ekonomiskt oansvarig klubbledning med partikamraten Johan Nikula i spetsen.