Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Det finns saker som är viktigare än skattesänkningar de kommande åren

Plötsligt händer det: Socialdemokraterna sänker skatten i stället för att höja den! Regeringen har i veckan nämligen fortsatt sin presentutdelning till viktiga väljargrupper inför nästa år riksdagsval. Nyligen var det pensionärernas röster som skulle säkras. Detta genom att utlova en skattesänkning riktad just mot dem. Enligt regeringen själv kommer deras förslag att innebära att 75 procent av pensionärerna får behålla 5000 kronor mer om året (eller lite drygt 400 kronor mer i månaden). Kostnaden för förslaget beräknas till 4,4 miljarder kronor. Det blir därmed höstbudgetens enskilt största reform.

Man ska komma ihåg att gruppen pensionärer, precis som gruppen löntagare, är väldigt spretig. Där finns de som har mycket små marginaler i sin ekonomi och som får vända på varenda krona, men där finns också personer som har det gott ställt med både besparingar och kanske helt avbetalade hus till ett värde av flera miljoner kronor.

Som vi har konstaterat tidigare på ledarplats så finns det saker som måste prioriteras högre än skattesänkningar de kommande åren.

Värt att minnas är också att alliansregeringen sänkte skatten för pensionärer med totalt 15 miljarder mellan 2006 och 2014. Men det är ingen hemlighet att det har funnits ett stort missnöje med att skatten på pension inte har sänkts lika mycket som skatten på löneinkomster.

För oss som tycker att skattetrycket generellt är för högt är det förstås svårt att vara kritisk till att pensionärerna nu får en rejäl skattesänkning. Men som vi har konstaterat tidigare på ledarplats så finns det trots allt saker som måste prioriteras högre än skattesänkningar de kommande åren.

Det försämrade säkerhetsläget med ett allt mer auktoritärt och aggressivt Ryssland gör att Sveriges försvarsförmåga måste stärkas. Detta oavsett om vi väljer att gå med i försvarsalliansen Nato eller inte. Moderaterna meddelade nyligen att partiets ambition är att försvarsanslagen ska öka så att de utgör 2 procent av bruttonationalprodukten. Övriga allianspartier ligger inte heller särskilt långt ifrån detta.

Nästan samtliga regioner eller landsting är i bedrövligt ekonomiskt skick. Vårdköerna är långa och överbeläggningarna många. Här behövs resurstillskott.

Det är också av stor vikt att polisens resultat förbättras. Det är svårt att se hur detta ska kunna göras utan ett rejält resurstillskott. Det är fullständigt oacceptabelt att polisen måste välja bort att utreda våldtäkter och andra allvarliga brott för att de många grova våldsbrotten – ofta med skjutvapen – sväljer stora delar av polisen resurser. Samtidigt går vanliga polismän och –kvinnor på knäna. Många väljer att sluta som poliser på grund av dåliga löner och urusla arbetsvillkor

Nästan samtliga regioner eller landsting är i bedrövligt ekonomiskt skick. Vårdköerna är långa och överbeläggningarna många. Också här behövs resurstillskott. Många landsting är för små och har för liten skattebas för att själva kunna upprätthålla en vård av tillräckligt god kvalitet och med tillräcklig tillgänglighet.

Till detta kommer att integrationen av nyanlända och åtgärder för att få ner arbetslösheten inom gruppen utrikes födda kommer att kosta.

Det saknas som synes inte hål i det som tillhör statens och välfärdens kärna som måste fyllas. Sammantaget gör det att utrymmet för stora skattesänkningar – särskilt sådana som inte helt eller delvis är självfinansierande genom att leda till fler arbetstillfällen – de kommande åren är begränsade.

Läs fler ledare här.

Följ Marcus Bohlin på Facebook.