Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Får jag behålla barnen om jag skippar köttet?

När jag nu är tillbaka på redaktionen efter fyra veckors semester måste jag komma med en bekännelse: Jag har förstått att jag är en klimatbov av stora mått.

Visst tar jag bilen emellanåt när jag lika gärna hade kunnat cykla och visst äter jag min beskärda del av nötkött, men det är inte primärt därför min vistelse på planeten bidrar till den globala uppvärmningen. Nej, jag är nämligen far till två döttrar också. Och enligt en ny studie av forskare på Lunds universitet, refererad i Dagens Nyheter, så är det mest effektiva man kan göra om man vill minska sitt koldioxidavtryck att låta bli att skaffa barn.

Om man bortser från de negativa konsekvenserna av ett uteblivet barnafödande – som att mänskligheten inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att dö ut – så är det förstås den ultimata lösningen.

De flesta klimatforskare är nämligen eniga om att den globala uppvärmningen är en följd av mänsklig påverkan. Om vi människor då blir färre och till slut upphör så minskar vår påverkan för att slutligen helt upphöra. Om det skulle rädda klimatet eller om det är kört ändå, låter jag någon som är bättre lämpad svara på.

Skämt åsido: Det stora problemet är inte att vi människor förökar oss, även om det var en stor diskussion om faran med överbefolkning när jag växte upp. Däremot förefaller det vara så att vi måste vara beredda att förändra en del av våra vanor om vi ska kunna minska vår klimatpåverkan.

För många är det inte realistiskt att avstå att skaffa barn även om det nu, som klimatåtgärd betraktat, är många gånger mer effektivt än att källsortera varenda metallkapsyl, plastburk och pappkartong i rätt kärl. Så om vi räknar bort att avstå från barn, vad kan man då som privatperson göra? De mest effektiva sätten att minska sin klimatpåverkan är enligt den tidigare nämnda studien att minska sin köttkonsumtion och minska sitt resande med bil och flyg.

Det som på engelska kallas för "polluter pays"-principen, det vill säga att den som förorenar också får bära kostnaderna, är rimlig.

Problemet är att just dessa tre faktorer är sådant som många inte vill röra. Att få åka solsemester till Mallis eller Phuket, köra bil – helst i flera filer också rakt igenom innerstan – till jobbet och slänga några skivor marinerad entrecôte på grillen varma sommarkvällar är en lyx som vi i medelklassen har vant oss vid och har svårt att avstå från. Jag tänker inte moralisera utan bara konstatera att om vi vill försöka minska vår klimatpåverkan så måste vi alla försöka tänka om. Jag är naturligtvis inte obekant med de speciella förutsättningar som gäller i Norrland, särskilt om man bor utanför centralorterna.

Att minska bilåkandet låter sig inte göras i en handvändning. Tätare turer i kollektivtrafiken torde hjälpa på marginalen, men det är inte bara där skon klämmer. Har man långt till närmaste busshållplats så spelar det ingen större roll om bussen går flera gånger i timmen.

Jag tror starkt på tanken om skatteväxling. Höjd skatt på koldioxidutsläpp, flygresor med mera växlas mot sänkt skatt på arbete. Det som på engelska kallas för "polluter pays"-principen, det vill säga att den som förorenar också får bära kostnaderna, är rimlig.

Jag är också teknikoptimist, åtminstone på längre sikt. Utvecklingen av mer miljövänlig teknik är en viktig faktor för att möta klimathotet. Det en bit bort innan rena elbilar helt kan ersätta vanliga bilar, men redan de elhybridbilar som finns i dag täcker gott och väl de behov som de flesta bilister har. Nyligen meddelade Volvo att alla deras nya bilmodeller ska vara elhybrider inom bara några år. Och solcellstekniken blir allt mer effektiv och samtidigt allt billigare.

Tekniken kommer på sikt att göra sitt för att minska utsläppen av växthusgaser, men det är svårt att se hur vi snabbt ska kunna få ner utsläppen utan att vi här och nu börjar ställa om vår livsstil.

Men barnen då? Tja, de tänker åtminstone jag behålla tillsvidare. Jag minskar hellre min köttkonsumtion och låter bilen stå...