Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Klart vi ska ha en fallos på Stora torget

Jag tror inte det kommer att bli någon skyskrapa på Stora torget i Sundsvall. Motståndet verkar starkt och det finns ganska goda argument för varför den borde placeras någon annanstans än i Stenstans historiska miljö. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att det är synd om det inte blir av.

Jag är av den bergfasta uppfattningen att varje tid måste få sätta sin prägel på staden. Det viktiga är att detta sker med en respekt för historien.

Skövlingen av Norrmalm i Sundsvall eller Klarakvarteren i Stockholm är exempel på hur man inte bör gå till väga. Hur de fyra gamla hamnmagasinen fogades samman till Kulturmagasinet är ett exempel på hur samtiden kan använda och utveckla historiska byggnader på ett bra sätt.

Att smälla upp en drygt 100 meter hög byggnad med nästan 40 våningar på Stora torget skulle förarga en del och glädja andra. Det den inte skulle göra är att lämna någon oberörd. Och är det något vi har för mycket av när det gäller nya byggnader i Sundsvall så är det sådana som är slätstrukna och inte tvingar människor att formulera en åsikt.

Folk kan tycka att skyskrapan är att betrakta som en fallossymbol och ett uttryck för "det manliga tolkningsföreträdet", som signaturen Dubito skrev på debattplats i fredags. Eller så kan man se den som ett spännande arkitektoniskt tillskott i Stenstan. Men ingen lär bara rycka på axlarna åt den.

Läs mer: Behöver vi en jättepenis på torget?

En skyskrapa på torget skulle på så sätt bli en "älska eller hata"-byggnad.

Jag ser hellre att Sundsvall får fler fastigheter av den typen än att det byggs fler hus som bara ser ut som små pappkartonger med fönster på.

Jag har aldrig trott på talet om att man ska bygga sådant som sätter en stad på kartan. Det är inte många kända byggnader som är resmål i sig själva. Få åker till Malmö enbart på grund av Turning Torso. Paris är ett stort resmål av andra skäl än Eiffeltornet och Triumfbågen. Och inte åker man till Sydney för att se operahuset. Däremot så missar man ogärna dessa byggnader när man väl besöker dessa städer.

Självklart löser en skyskrapa på torget inte särskilt många av Sundsvalls problem. Visst skulle det innebära att en del bostäder byggs, men långt ifrån tillräckligt för att lösa de problem med bostadsbrist som finns i kommunen. Det finns inte EN lösning på det problemet utan det handlar om att bygga mer på fler olika ställen, till exempel där kommunhuset nu ligger.

En bra sak som Gert Wingårdhs och Nicklas Nybergs högtflygande planer har bidragit med är att diskussionen om hur Sundsvall ska se ut har livats upp. I veckan presenterade två arkitekter från konsultbolaget Sweco ett förslag på en skyskrapa på Norra kajen. Utan Wingårdhs och Nybergs förslag hade Sweco-konsulternas förslag säkert inte tagits emot med lika stort intresse.

Läs mer: Låt bygga ett Baltic tower.

Det vore tråkigt om detta nyvunna intresse för arkitekturen i Sundsvall nu skulle rinna ut i sanden. Oavsett det blir en fallos på torget, ett "Baltic tower" i hamnen eller något annat ännu inte presenterat förslag så är det bra att stadsplaneringen har dykt upp på agendan.

Läs mer: Äntligen händer det något roligt i Sundsvall.