Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Moderaternas återkomst är nödvändig för en Alliansseger nästa år

"Jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna."

Det säger den nye moderatledaren Ulf Kristersson i en stor intervju med Dagens Nyheter på onsdagen.

Det är inga tvetydigheter, ingen mumlande i skägget. Det där är ord han inte kommer att kunna backa undan ifrån utan att få en svekdebatt.

Det är uppenbart att Löfven har svårt att hantera Kristersson resonerande stil – Löfven framstår ofta som en papegoja som tryggt håller sig till sina talepunkter.

Ulf Kristersson har nu varit partiledare för Moderaterna i en månad. De opinionsmätningar som har gjorts efter ledarskiftet visar att väljarna är positiva. Moderaterna ligger nu stadigt över 20 procent i mätningarna samtidigt som Sverigedemokraterna backar. Det är förvisso en bra bit kvar till valet, men det framstår så här initialt att beslutet att låta Anna Kinberg Batra gå var korrekt. I sak har Moderaternas politik inte förändrats nämnvärt under denna månad, men Kristersson har lyckats förmedla vad partiet egentligen menar och hur det förhåller sig till SD.

Kristersson är en tydligare politiker än Kinberg Batra och han är en bättre debattör. De dueller som Kristersson hittills har haft med statsminister Stefan Löfven har han hanterat bra. Det är uppenbart att Löfven har svårt att hantera Kristersson resonerande stil – Löfven framstår ofta som en papegoja som tryggt håller sig till sina talepunkter.

Att partiet nu också har slutit upp bakom sin ledare, i stället för att ifrågasätta och underminera ledarskapet, gör att Kristersson kommer att få en behagligare resa än sin företrädare. Åtminstone fram till valet.

M måste göra ett bra val och vinna kampen med SD om de konservativa rösterna.

Moderaternas återkomst som ledare för den borgerliga oppositionen har gjutit mod inte bara Kristerssons partikamrater utan i hela Alliansen. Att Kristersson var utomordentligt tydlig med hur han ser på relationen till Sverigedemokraterna (se citatet i början av denna artikel) lär ytterligare glädja Allianskamraterna i Liberalerna och Centerpartiet.

Vill man se en stark Alliansregering efter nästa val så går det inte att komma ifrån att Moderaterna är en nyckelspelare. M måste göra ett bra val och vinna kampen med SD om de konservativa rösterna.

Det är förstås också viktigt att de övriga partierna i första hand klarar att hålla sig kvar i riksdagen (där ligger Liberalerna och Kristdemokraterna i farozonen) samt bra om också Centerpartiet gör ett starkt val så som mätningarna har visat på senare tid. Men det är Moderaterna som har störst möjligheter att sätta stopp för att allmänborgerliga väljare röstar på Sverigedemokraterna.

Kristersson får i DN-intervjun frågan om hur enade Alliansen bör vara inför valet om ett knappt år: "Om jag får önska så skulle jag önska att alliansen lämnar gemensamma besked i de stora framtidsfrågorna. […]Det handlar om den grundläggande ekonomiska politiken. Integrationspolitiken och jobben och bidragen. Rättsstaten, vad ska vi göra för att förstärka rättskedjan i Sverige, beivra brott och se till att man kan leva tryggt och säkert i Sverige. Gärna också företagsamheten."

Det är en bra ambition. Allianspartierna är tillräckligt eniga för att kunna komma överens om en gemensam färdriktning, samtidigt ska man inte låsa sig i alltför detaljerade överenskommelser på förhand. Hur väljarna lägger sina röster måste också påverka vilken inriktning alliansens politik får.