Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Näringslivet är väldigt långt ifrån jämställdhet

Annons

Kvinnor tjänar i genomsnitt ungefär 80 procent av vad män gör. Huruvida detta beror på en diskriminering av kvinnor eller om det finns förklaringar till skillnaderna är en debatt som aldrig lär ta slut. Klart är i alla fall att kvinnodominerade yrken inom den offentliga sektorn är sämre betalda än yrken inom till exempel industrin där det jobbar flest män. Att man inom det konkurrensutsatta privata näringslivet tjänar mer än inom den skattefinansierade sektorn är inte nödvändigtvis ett utslag för diskriminering, men det säger något om hur vi värderar olika yrken.

Men i den allra yttersta toppen är lönerna jämställda. I alla fall om man får tro en ny rapport från konsultbolaget Novare Pay. Den visar nämligen att de män och kvinnor som styr de svenska börsbolagen tjänar lika mycket (ungefär 5,5 miljoner kronor om året om man räknar med pensionsavsättningar och rörliga ersättningar).

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet säger till Svenska Dagbladet:

– Börsbolaget är en mansdominerad värld. Att lönerna är jämställda är en ljusglimt.

Det har sannerligen inte alltid varit så här. När vd-lönerna undersöktes för fyra år sedan så tjänade kvinnorna runt fyra miljoner och männen fem – det såg med andra ord ut som i samhället i stort (de där 80 procent som jag inledde med).

Nu ska det tilläggas att näringslivet, liksom samhället i övrigt, på inget sätt är jämställt. Bara en bråkdel av alla börs-vd:ar är kvinnor. Ännu tycks det finnas ett glastak som håller kvinnor tillbaka. Men för varje Annika Falkengren, vd för SEB, eller Helena Stjernholm, vd för Handelsbankensfärens investmentbolag Industrivärden, som lyckas ta sig till toppen så trampas vägen upp och det blir lite lättare för fler kvinnor att ta sig fram.

Det är förstås bra att det finns kvinnor som Falkengren och Stjernholm – och någon handfull till – som visar att det går att ta sig hela vägen. Men de är trots allt fortfarande undantag som bekräftar regeln att det är män som leder de stora börsbolagen. Detta grundläggs tidigare i karriären.

Så länge kvinnor förväntas ta ett långt mycket större ansvar för barn och familj än män så kommer män att kunna ägna mer tid och energi åt att göra yrkeskarriär. Det är därför viktigt att förstå att jämställdhet i privatlivet och jämställdhet i yrkeslivet på sätt och vis är två sidor av samma mynt.

Ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen och att män och kvinnor delar mer lika på de VAB-dagar som ofrånkomligen kommer med barn är ett par bra första steg för att göra privatlivet mer jämställt. Vad det gäller föräldraförsäkringen så är det värt att poängtera att det inte enbart handlar om att män inte vill vara hemma med barn, utan att många nyblivna mammor gärna vill vara hemma länge med barnen. Här kan lätt en målkonflikt uppstå, vad ska väga tyngst: Valfrihet eller jämställdhet?

Annons