Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin om SVT:s haveri: Ni springer nazisternas ärenden

På onsdagen publicerade SVT en horribel faktagranskning med rubriken ”NMR har helt fel om Zyklon B – användes visst för att massmörda människor”. Det är en så kallad faktagranskning gjord av SVT.

SVT gör också en artikel där Vera Oredsson, numera medlem i Nordiska Motståndsrörelsen och tidigare medlem i det tyska nazistpartiet under Hitler-tiden, får sprida sin förljugna version av historien. Hon säger bland annat:

– Jag var själv i Tyskland på den tiden och har inte sett något och inte märkt något [av Förintelsen].

Ärligt talat, vad håller SVT på med?

Varför ens ge sig in i en diskussion om Förintelsen med dess förnekare inom den NMR? Det är inte bara meningslöst, det underblåser och ger dessutom kraft åt dem som vill förvirra och sprida tvivel; åt dem som sprider kålsuparteorier om att det ena minsann är lika sant som det andra.

Man måste inse vilkas ärenden man springer här. NMR är en våldsam nazistisk organisation som vill störta det demokratiska samhället. Det är en organisation som i Almedalen vägrar att prata med journalisten Jan Scherman för att han är en ”äcklig jude”. Det är en organisation där många av medlemmarna är dömda för grova våldsbrott.

Har vi på allvar sjunkit så lågt nu att vi kontaktar naturvetare för att reda ut om det finns någon ”teknisk bevisning” för att förintelsen verkligen har ägt rum?

De har ett intresse av att lägga ut dimridåer kring nazismens brott mot mänskligheten. För det är så klart en belastning att förknippas med avrättandet av sex miljoner judar och ytterligare flera miljoner romer, homosexuella, funktionsnedsatta, krigsfångar med mera. NMR vill så tvivel för att enklare kunna skörda framgångar.

SVT kontaktar till exempel en kemiprofessor för att reda ut huruvida cyanväte (Zyklon B) reagerar med järnjoner och i så fall borde ha lämnat en blå färg på väggarna i förintelselägrens gaskammare.

Är det på den nivån vi är nu?

Har vi på allvar sjunkit så lågt nu att vi kontaktar naturvetare för att reda ut om det finns någon ”teknisk bevisning” för att Förintelsen verkligen har ägt rum?

Faktagranskningar i all ära, de kan möjligen fylla en funktion för att göra väljarna mer välinformerade. Det här är något annat. Det här är ett publicistiskt haveri utan dess like från SVT:s sida.