Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Polisen hinner inte med sexbrotten i Sverige – ändå vill regeringen kriminalisera sexköp utomlands

Varje land väljer vilken lagstiftning som ska gälla inom det egna territoriet. Åker man till ett annat land bör man således följa de lagar och regler som gäller där. Vi kan förstås ha synpunkter på hur lagstiftningen ser ut – till exempel att abort är olagligt i Polen eller att man inte får dricka alkohol i Saudiarabien – men det förändrar inte det faktum att våra lagar och regler inte gäller annat än inom Sveriges gränser.

I Sverige har det sedan snart 20 år varit olagligt att köpa (men inte att sälja) sex. Trots att den lagen inte alls är den framgångssaga som bland annat regeringen vill låta påskina (till exempel har RFSU i en rapport kunnat konstatera att lagen har lett till ökad osäkerhet för prostituerade), så vill regeringen nu gå vidare och också kriminalisera sexköp begångna i utlandet.

Enligt Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Sveriges advokatsamfund, så skulle det också bryta mot ”internationell straffrättspraxis”, skriver han på Twitter.

Justitieminister Morgan Johansson (S) motiverar i Sveriges Radio varför regeringen väljer att gå vidare med förslaget:

– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn.

De flesta människor borde här, oavsett man är för eller emot sexköpslagen, fundera på konsekvenserna av ett sådant beslut. Det är ingen slump att regeringens egen utredare avrådde från att gå vidare med idén att kriminalisera sexköp utförda utomlands.

Läs mer: Dags att skrota sexköpslagen.

Enligt Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Sveriges advokatsamfund, så skulle det också bryta mot ”internationell straffrättspraxis”, skriver han på Twitter.

Nog för att regeringen i den moraliska supermakten så klart anser att vi här i Sverige vet och förstår bättre än alla andra, men det här är en farlig dörr att ställa på glänt.

Polisen saknar redan i dag resurser för att utreda en del av de våldtäkter och andra sexualbrott som begås i Sverige. Att då ge myndigheten än mer jobb, fall som dessutom lär vara både svårutredda och svårbevisade, framstår inte som rimligt.

Tycker vi att svenska medborgare ska kunna lagföras för sådant de gör i andra länder där det inte är olagligt, så måste vi i konsekvensens namn också tycka att det är okej för andra stater att döma sina medborgare för gärningar som de utfört här i Sverige.

Så: Tycker vi det är rimligt att den polska kvinnan från exemplet ovan straffas för att hon har genomfört en abort i Sverige, eller att en muslim straffas för att han druckit några öl på ett sunkhak i Stenstan?

Rent praktiskt måste man också invända att polisen redan i dag saknar resurser för att utreda en del av de våldtäkter och andra sexualbrott som begås i Sverige. Att då ge myndigheten än mer jobb, fall som dessutom lär vara både svårutredda och svårbevisade, framstår inte som rimligt.

Låt oss hoppas att Lagrådet, som ännu inte har ännu inte yttrat sig drar i nödbromsen. Och att riksdagens oppositionspartier inte stödjer regeringens meningslösa symbolpolitik.