Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Regeringen ska hålla sina händer borta från medierna

Att grundligt ta reda på vad som gick fel när Transportstyrelsen potentiellt läckte sekretessbelagd information är viktigt. Inte främst för att man ska kunna utkräva eventuellt politiskt ansvar, utan för att vi ska kunna säkerställa att liknande läckor – och påföljande brister i hanteringen på Regeringskansliet – inte sker igen.

Dagens Nyheter har under två månaders tid försökt få en intervju med EU- och handelsminister Ann Linde (S) utan att lyckas. Det har skyllt på fullbokade kalendrar och när intervjuer väl har bokats har de avbokats i sista stund. Det kan så klart understundom vara körigt för en minister, men att under två månaders tid inte kunna hitta något utrymme för en intervju är under all kritik. Och när DN nu senast pratade med Lindes pressekreterare så sa hon: "Jag tänker lite på hur ni jobbar. Allting har med timing att göra. Just nu känns det inte som att Transportstyrelsen är något som folk vill läsa om. Känner ni verkligen att era läsare har det intresset och behovet?"

Vad är det för uttalande? För det första har regeringen ingenting att göra med DN:s nyhetsvärdering. För det andra: Oavsett om DN:s läsare är intresserade av Transportstyrelsen eller hellre läser en artikel om melodifestivalen så finns det saker som medier kan, bör och ska publicera för att det är viktigt, alldeles oavsett om det är intressant för 200 eller 200 000 läsare. Att gå till botten med vad som gick fel på Transportstyrelsen och varför det gick fel, är en sådan sak. Det handlar trots allt om förtroendet för statsförvaltningen. För det tredje: Regeringen har ingenting att göra med DN:s nyhetsvärdering. Det förtjänar att upprepas tills budskapet går in och fastnar.

Att Konstitutionsutskottet gör sin granskning är bra, men det innebär inte att landets medier ska låta bli att ställa frågor och gräva vidare.

Pressekreteraren säger vidare: "Just nu finns inte behovet att göra en intervju så som det kanske har funnits tidigare och så som det kanske kommer att bli senare."

Också detta uttalande är anmärkningsvärt. Att först förhala och förhindra en intervju, för att sedan hänvisa till att så lång tid har förflutit att det inte längre är aktuellt med en intervju, håller inte. Har Linde inget att dölja så finns det heller ingen anledning att undandra sig mediernas granskning.

Att Konstitutionsutskottet gör sin granskning är bra, men det innebär inte att landets medier ska låta bli att ställa frågor och gräva vidare. Vi ska komma ihåg att det är genom DN:s granskning som den här skandalen från första början kom till allmän kännedom.