Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Simhallar är dyra men nödvändiga

Simhallar är dyra både att bygga och att driva. När man bygger en simhall bör man alltså fundera väldigt noga på var de placeras och hur de utformas – för de ska ha en lång livslängd och gärna kunna fungera för motionssim, tävlingssim och simundervisning.

Att det behövs simhallar i fler kommundelar än centrum är självklart, men att det ska finnas simhallar i områden som ligger i nära anslutning till centrala Sundsvall är inte lika självklart.

I Sundsvalls kommun håller man just nu på att bygga en ny simhall där det gamla sporthallsbadet låg. Och beslut har fattats att bygga en ny simhall i Timrå med byggstart nästa år. I söndags kunde i ST berätta att Sundsvalls kommun i sin badhusutredning överväger en ny simhall i Birsta samt att på sikt göra om Nackstabadet från ett utomhusbad till en inomhusbad.

Det vore för all del önskvärt om Sundsvall och Timrå skulle börja planera och fundera över den här typen av saker tillsammans.

En intressant tanke med att placera en badanläggning i Birsta är att den kan serva Ljustadalen och andra områden i närheten av Birsta, Alnö och, som det anges i artikeln, Timrå. Men då Timrå kommun nu planerar att bygga en egen simhall så försvagas argumentet för Birstaanläggningen. Hur stora är behoven i Timrå av ännu en anläggning?

200 miljoner beräknas den nya simhallen i Timrå kosta. Vad totalsumman i slutändan blir återstår att se, vi vet av erfarenhet att bygg- och anläggningsprojekt ofta överskrider sin budget. Minns till exempel hur kostnaden för Himlabadet i slutändan nästan dubblerades innan det hela stod färdigt.

Det vore för all del önskvärt om Sundsvall och Timrå, två kommuner som i det närmaste har växt ihop och där många medborgare bor i den ena kommunen och jobbar i den andra, skulle börja planera och fundera över den här typen av saker tillsammans. Var går det att hitta samarbeten som gynnar medborgarna i båda kommunerna?

Att anlägga en ny simhall i Nacksta är inte självklart. Närheten till både den kommande simhallen i centrum och till Himlabadet talar emot. Det som talar för är att trycket på den nya simhallen och Himlabadet kommer att bli högt.

Nu är formuleringarna i kommunens skrivelser väldigt lösa när det gäller en överbyggnad av Nackstabadet står till exempel: "På sikt bör en inomhusanläggning för sim och bad placeras i Nackstaområdet. […] Nackstabadet förbereds för en övertäckning."

Nackstabadet är i dag i behov av en renovering. Att man i det läget, som det står, förbereder för en övertäckning är rimligt. Det ger kommunen flexibilitet att gå vidare med projektet om det visar sig att simhallen/Himlabadet slår i kapacitetstaket. Samtidigt har man inte förbyggt sig innan vi ens vet om behovet finns.