Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Släng inte ut barnet med badvattnet

Fondförvaltaren Solidar (som förvaltar pensionspengar åt cirka 75 000 kunder till ett totalt värde av ungefär 18 miljarder kronor) ska enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ha tagit ut högre avgifter för sin fondförvaltning än vad de har uppgivit till kunderna och till Pensionsmyndigheten. Solidar förnekar att de skulle ha gjort något fel. Det är alltså ännu en förmodad skandal inom premiepensionen (fortfarande ofta kallat PPM även om Premiepensionsmyndigheten sedan några år är avvecklad).

Frida Bratt, privatekonomisk redaktör på SVD, skriver i en kommentar att det ”kanske vore lika bra att stänga ned alltihop.” Den här typen av ”kasta ut ungen med badvattnet”-retorik lär vi få se mer av när den här debatten tar fart igen.

Självklart har fuskare och fifflare inte i pensionssystemet att göra. Visar det sig att Solidar, liksom Allra tidigare, har varit oärliga med vilka avgifter de tar ut för sin förvaltning så har företaget förverkat sin rätt att få vara med och förvalta morgondagens pensionspengar. Men att kringskära morgondagens pensionärers möjlighet att själv få vara med och påverka hur en del – en liten del – av pengarna ska förvaltas är inte rimligt.

Det framstår som att våra folkvalda verkligen inte vill att vi ska ta ansvar för vår egen ekonomi och spara för framtiden.

Vi måste generellt bli mer intresserade och insatta i hur våra pensioner kommer att se ut i framtiden, inte mindre. Att då ta bort en av de få möjligheter som finns att påverka pensionen är kontraproduktivt. Det lär bara få ännu fler att luta sig tillbaka och tänka ”det där tar staten hand om.” Det riskerar att bli en dyrköpt lathet när pensionsåldern närmar sig och man inser att drömmen om ett guldkantat pensionärsliv med resor till Medelhavet i stället riskerar att bli en snåltillvaro här hemma med en diet av gröt och blodpudding.

För att råda bot på oseriösa förvaltare så bör man kanske rikta in sig på den ofta aggressiva telefonförsäljningen som många företag i branschen ägnar sig åt.

Men tyvärr ligger det här helt i linje med den typ av politik som har förts på senare år. Det framstår som att våra folkvalda verkligen inte vill att vi ska ta ansvar för vår egen ekonomi och spara för framtiden. Det kan låta som en överdrift att påstå det, men hur ska man annars tolka att till exempel avdragsrätten för att pensionsspara en tusenlapp i månaden har avskaffats eller att skatten på att spara pengar på ett så kallat investeringssparkonto har höjts två gånger sedan det infördes 2012?

För att råda bot på oseriösa förvaltare så bör man kanske rikta in sig på den ofta aggressiva telefonförsäljningen som många företag i branschen ägnar sig åt. Samt ha en nolltolerans mot fiffel och båg. Det är också viktigt att som sparare veta att det långt ifrån är någon katastrof att inte göra ett aktivt val. Den fond som icke-väljarna placeras i har låg avgift och visar upp en bra historisk avkastning. Det finns alltså ingen anledning att låta sig övertalas av telefonförsäljare att fatta ett snabbt och oinformerat beslut om att flytta sina pensionspengar till den som för stunden lovar mest.