Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Stöd GIF Sundsvall via swish i stället för skattsedeln

GIF Sundsvall befinner sig i en akut ekonomisk kris. Igen. Det brukar ske lite nu och då. Det är som att klubben är helt oförmögen att göra en realistisk budget och att sedan hålla sig till den. Till exempel räknade giffarna kallt med att ha ett publiksnitt på 5000 personer i år, något som man inte ens har varit i närheten av. Det säger sig själv att det snabbt slår mot intäkterna.

Symptomatiskt är att klubbens ordförande Johan Nikula när han intervjuas säger att klubben har problem på intäktssidan (och lyfter fram det missade publikmålet). Man kan lika gärna se det som att klubben har ett problem på utgiftssidan med alldeles för höga kostnader och att klubbens budget har alla de drag som kännetecknar en glädjekalkyl.

Läs mer: Nikula om krisläget i GIF Sundsvall: "Vi har inte pengar så det räcker"

Klubben behöver nu snabbt fem miljoner kronor för att täcka sina skulder. Swishinsamlingen som supportrarna har dragit igång har hittills endast hjälpt på marginalen. Huruvida det finns sponsorer som är beredd att skjuta till mer pengar eller låna ut pengar är ännu inte klart.

För några år sedan diskuterades det mycket att det var svårt för elitklubbarna i Sundsvallsregionen att vara lönsamma eftersom konkurrensen var så hård. Då låg Timrå IK i högsta serien och Sundsvall hockey i den näst högsta. Sundsvall Dragons var ett av Sveriges bästa basketlag och Granlo var ett hyfsat framgångsrikt innebandylag. På damsidan fanns även SDFF. Konkurrensen var hård både om sponsorpengar och om publikens intresse (få var de idrottsintresserade personer som orkade gå på allt).

Så länge det inte finns en sund organisationskultur och ett ekonomiskt ansvarstagande i klubben är det inte rimligt för kommunen att gå in med pengar för att hålla en konkursmässig klubb under armarna.

I dag är situationen en annan. GIF Sundsvall är kommunens (och grannkommunens om vi räknar in TIK) enda elitlag i högsta serien. Ändå lyfter inte klubbens ekonomi. Det tyder på att det finns stora organisatoriska brister. Det behövs en ekonomiansvarig som budgeterar konservativt och som ser tillfälliga intäkter – som till exempel den försäljning av Emil Forsberg som GIF Sundsvall nu hoppas ska ge välbehövliga intäkter – som en bonus snarare än som en del av den ordinarie budgeten.

Elitidrottsklubbar måste kunna klara sig på marknadens villkor och lära sig att anpassa sina utgifter efter sina inkomster.

Så länge det inte finns en sund organisationskultur och ett ekonomiskt ansvarstagande i klubben är det inte rimligt för kommunen att gå in med pengar för att hålla en konkursmässig klubb under armarna. Detta gäller alldeles oavsett hur mycket man vill att Sundsvall även fortsättningsvis ska ha en fotbollsklubb i Allsvenskan.

Elitidrottsklubbar måste kunna klara sig på marknadens villkor och lära sig att anpassa sina utgifter efter sina inkomster.

Läs fler ledare på ST.nu

Följ Marcus Bohlin på Facebook