Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Timrå sopar banan med resten av Västernorrland

Västernorrland utmärker sig som vanligt i Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat. Och det är inte på ett positivt sätt. Sex av sju kommuner backar i rankningen (även om Timrås tapp på tre placeringar är mer eller mindre irrelevant).

Sundsvalls tapp är stort. Kommunen faller från att vara en dussinkommun i mitten av listan till att vara långt ner på den nedre halvan (från plats 159 till 239). Ånge fungerar dock som en ljus fond till mörkret från Sundsvall, kommunen tar ett par kliv framåt om än från låg nivå (upp 39 platser till plats 232). Timrå rankas fortfarande som den kommun i Västernorrland som har det bästa företagsklimatet (plats 50 av totalt 290 kommuner i landet).

Exakt hur många platser en kommun rör sig upp eller ner från ett år till ett annat är inte jätteviktigt, men både ögonblicksbilden (hur ser det ut just nu) och de långsiktiga trenderna (blir företagsklimatet successivt bättre eller sämre) är intressanta att se.

I Ångermanland återfinner vi Ådalskommunerna i botten av listan (Sollefteå på plats 282, Härnösand på plats 254 och Kramfors på plats 210) medan Örnsköldsvik placerar sig i mitten av listan (plats 165).

Exakt hur många platser en kommun rör sig upp eller ner från ett år till ett annat är inte jätteviktigt, men både ögonblicksbilden (hur ser det ut just nu) och de långsiktiga trenderna (blir företagsklimatet successivt bättre eller sämre) är intressanta att se. Och det ser rätt mörkt ut för Västernorrland om man zoomar in på just den här bilden som Svenskt Näringsliv målar upp.

Samtidigt ska man komma ihåg att till exempel Sundsvall är en kommun där nya spännande företag växer fram. Detta trots den negativa utvecklingen i Svenskt Näringslivs rankning. Inte minst inom IT-området där det finns många spännande företag. Dels har vi konsultbolagen som i mångt och mycket lever av de stora statliga myndigheterna som finns i kommunen. Dels har vi innovativa företag som bryter ny mark. Dessa företag växer i symbios. Sundsvall har blivit en kommun där många IT-företag startas och/eller förlägger sin verksamhet. Ju fler IT-jobb som skapas i kommunen, desto fler företag kommer att vara intresserade av att vara verksamma i Sundsvall. Det blir en positiv utveckling.

Man ska ändå inte vifta bort att företag och entreprenörer tycker att företagsklimatet i Västernorrlands kommuner är dåligt.

Det är alltså inte bara företagsklimatet som spelar in när företag ska starta, expandera eller etablera sig i en kommun. Utan även sådant som tillgång till personal med rätt kompetens (det kan ofta vara en brist på mindre orter) eller att kommunen är attraktiv att verka och bo i (något som är viktigt om man vill locka personer att flytta till jobbet).

Man ska ändå inte vifta bort att företag och entreprenörer tycker att företagsklimatet i Västernorrlands kommuner är dåligt. Om företagarna upplever att företagsklimatet är dåligt, att kommunens bemötande är långsamt och byråkratiskt eller att mediernas inställning till företag och företagande är negativt så kommer det att det att spela roll. Detta alldeles oavsett hur det verkligen förhåller sig.

Särskilt viktigt tenderar det att bli i mindre kommuner där draghjälpen från andra företag och ett större kundutbud inte finns.