Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Vem ska leda Moderaterna när Jörgen Berglund lämnar för riksdagen?

Av allt att döma kommer Jörgen Berglund att toppa Moderaternas riksdagslista i Västernorrland. Partiets nomineringskommitté har placerat honom som etta på riksdagslistan (en lista som spikas först på stämman i Kramfors nästa helg).

Det går att förstå varför Berglund vill bort från Sundsvallspolitiken. Dels för att riksdagen lockar för alla politiker med ambitioner. Dels för att det knappast är någon drömtillvaro för Berglund att sitta ännu en mandatperiod i opposition utan några större möjligheter att få vara med och påverka. För det är i dagsläget väldigt lite som pekar på att det skulle bli ett maktskifte i Sundsvall efter valet. Särskilt eftersom Centerpartiet lokalt, under Hans Forsbergs ledning, har blivit en socialdemokratisk knähund.

Vem kan då ta över ledarskapet för Moderaterna i Sundsvall?

Klart är att det finns ingen given kandidat; ingen kronprins eller –prinsessa.

Elin Nilsson kämpar för att få en plats på Moderaternas riksdagslista, men har tidigare sagt att hon inte har något intresse av att komma tillbaka till Sundsvallspolitiken.

Situationen var liknande när Magnus Sjödin avgick 2013, skillnaden då var att M ledde kommunen. Partiet hade då företrädare som ledde tunga nämnder i kommunen. Och att många kände sig kallade eftersom det var en post som kommunstyrelsens ordförande som stod på spel.

Av de som var aktuella 2013 är det väl bara Gunilla Molin som fortfarande är tänkbar. Else Ammor lämnade M efter en tumultartad process. Mats-Johan Adner är också ute ur spelet.

En tänkbar kandidat att leda Moderaterna i Sundsvall kommun är Viktoria Jansson.

Elin Nilsson kämpar för att få en plats på Moderaternas riksdagslista, men har till ST tidigare sagt att hon inte har något intresse av att komma tillbaka till Sundsvallspolitiken. Dessutom är förtroendet för Nilsson skadat efter de märkliga turerna med medlemmar hon värvat – om det handlar om medlemsfusk eller ”slarv” (som hon själv kallar det) lär vi aldrig få någon slutgiltig klarhet i. Klart är i alla fall att Nilsson inte är med på nomineringslistan. Det är en tydlig markering från nomineringskommittén om hur allvarligt de ser på Nilssons agerande. Om detta kan det bli strid nästa helg.

En tänkbar kandidat att leda Moderaterna i Sundsvall kommun är Viktoria Jansson. Hon är i dag ordförande för Moderaterna i Sundsvall men sitter inte i kommunfullmäktige. Hennes stora svaghet är att hon har haft få tunga förtroendeuppdrag i kommunen. Hon är också tämligen okänd för allmänheten i Sundsvall, även om det är något som snabbt kan förändras. Man ska komma ihåg att inte heller Jörgen Berglund var något känt namn i bredare kretsar när han tog över partiet och ledarskapet i kommunen.

Det är en återkommande svaghet för Moderaterna i Sundsvall – och för den delen också för andra partier i kommunpolitiken – att man inte har en partikultur som odlar talanger eller ser till att i tid lyfta fram kandidater som kan ta över när andra lämnar politiken eller går vidare till andra uppdrag.