Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Vi män måste sluta bete oss som svin och börja säga åt varandra

"Me too" (jag också). Dessa två ord har de senaste dagarna förföljt alla som brukar tillbringa tid i sociala medier. Det började med att den amerikanska skådespelerska Alyssa Milano uppmanade kvinnor att berätta om sexuella trakasserier och övergrepp. Detta i spåren av de senaste veckornas anklagelser mot filmproducenten Harvey Weinstein, som under många år ska ha utnyttjat och våldtagit kvinnor.

Förhoppningsvis blir det en ögonöppnare för oss män. Det är ingen liten grupp kvinnor som har utsatts. Det är snarare så att de flesta kvinnor – i alla åldrar – någon gång har utsatts för saker som inte är acceptabla. Det är förstås ett brett spektrum av händelser, bara i mitt eget flöde har jag sett vittnesmål om allt från tafsande på bussen till regelrätta våldtäkter och hur personer har utnyttjats när de har varit för berusade. Jag har inte sett en enda "Not me".

Det är klart att de allra flesta inte har våldtagit någon – men handen på hjärtat, har du någon gång tagit i någon annan människa på ett olämpligt sätt?

Susanne Sjöstedt, politisk redaktör för den socialdemokratiska ledarsidan i Tidningen Ångermanland, ställde på Facebook en berättigad fråga: "Är du någons Me Too? Är du säker?"

Den frågan måste vi män ställa oss. Frågan får inte bara avfärdas, utan vi måste verkligen rannsaka oss själva. Med så många vittnesmål från kvinnor i alla åldrar så är det uppenbart att det måste handla om en stor mängd förövare. Också jag har säkert betett mig illa. Jag kommer inte på något specifikt tillfälle, men jag kan inte med säkerhet säga att mitt samvete är helt rent.

Det är klart att de allra flesta inte har våldtagit någon – men handen på hjärtat, har du någon gång tagit i någon annan människa på ett olämpligt sätt? Har du klämt en tjej på rumpan eller bröstet? Du kanske såg det som en rolig grej – den som blir tafsad på såg det med största sannolikhet inte som en särskilt rolig grej.

Det är inte bara män i maktpositioner som kan agera som Harvey Weinstein eller USA:s president Donald Trump. Minns hur det i valrörelsen avslöjades hur Trump uttryckte sig när han trodde att ingen spelade in: "I just start kissing them. […] I don’t even wait. And when you’re a star, they let you do it. You can do anything. […] Grab ’em by the pussy. You can do anything."

Han säger att han tafsar och kysser på kvinnor för att han kan; för att han är en kändis. Det är vidrigt.

Ansvaret ligger hos oss män. Om var och en börjar med sig själv och fortsätter med att inte skratta bort sexism och dåligt beteende hos andra män i vår närhet.

Det är inte heller en liten grupp serietafsare som har antastat alla dessa kvinnor. Nej, det är vanliga män med vanliga yrken. Det är singlar och familjefäder. Det är unga och gamla. Det är rika och fattiga. Det är personer födda i Sverige och det är personer som har invandrat hit. Och det är dags att vi gör något åt det.

Ansvaret ligger hos oss män. Om var och en börjar med sig själv och fortsätter med att inte skratta bort sexism och dåligt beteende hos andra män i vår närhet. Bara genom att vara tydliga och visa att vi inte accepterar ett sexistiskt beteende hos våra kompisar, kolleger eller för den delen hos okända män, kan det här få ett slut.

Det får vara slut på relativiserandet. Det får vara slut med att skylla på någon annan eller tycka att någon annan måste göra något. Vi män måste agera nu.

Läs fler ledare och krönika på ST.nu

Följ Marcus Bohlin på Facebook och Twitter