Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus vill vara en god förebild

Marcus Näslund har lämnat ett trassligt liv med droger och kriminalitet bakom sig. Nu stöttar han ungdomar som riskerar att hamna snett.
– Jag känner en enorm glädje om jag får en kille att välja rätt vägar, säger han.

Marcus Näslund fyller 40 år i dag och tycker att han lever sina bästa dagar just nu. Han bor i ett gult litet hus i Eriksdal på norra Alnön. Vartannat veckoslut kommer sjuårige sonen Hannes och bor med honom.

– Han är det bästa som finns i livet. Jag försöker ge honom det som jag inte fick som barn och vara en god pappa och förebild, säger Marcus.

Marcus Näslund är snart inne på sitt nionde år som drogfri. Det är ingen hemlighet bland hans vänner att han haft ett "dåligt leverne" i många år.

Som sjuåring hamnade han i ett fosterhem som, enligt Marcus, mest var ute efter pengarna. Under de fyra–fem år som Marcus bodde där hade familjen mellan sex och nio fosterbarn, förutom sina egna.

– Enda chansen att ta sig därifrån var att missköta sig. Jag började dricka lite, rymde och testade kriminella saker.

När Marcus fick flytta hem till sin mamma hade han halkat efter i skolan och fått dåligt umgänge. Han började med droger och i femton år levde han lite hipp som happ.

– Egentligen handlar det om att jag mått dåligt och varit vilsen i min själ, säger Marcus som är medveten om att det kan låta klyschigt.

Under sista fängelsestraffet blev han drogfri och när han kom ut fick han börja i en behandlingsgrupp. Där fanns en sympatisk terapeut som kunde läsa av Marcus på ett bra sätt.

– Han ville att jag skulle lära mig att våga prata. Det har blivit min röda tråd. Jag är faktiskt en kille som gillar att prata.

Han träffade en tjej och sonen Hannes föddes. I tre år var Marcus aktiv i Kris, Kriminellas revansch i samhället, och åkte bland annat runt i skolor och föreläste. Sedan fick han ett sommarvikariat på Hillsta öppenvårdsbehandling men nu arbetar han åt Sundsvalls kommun bostadssociala grupp. Han är vaktmästare och lite av en "spindel i nätet".

– BoS-gruppen hjälper inte bara missbrukare att få ett boende, utan även ensamstående mammor och psykiskt sjuka, förklarar Marcus.

Dessutom har han frivilliga uppdrag som kontaktperson åt ungdomar och är övervakare.

Att fylla 40 ger blandade känslor.

– Ända sedan jag fyllde trettio har jag känt att ju äldre jag blir desto lugnare och mer harmonisk blir jag. Det enda otäcka med 40 är att det känns fasligt nära 50!