Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mardrömsstart knäckte Sverige

Det var pinsamt.
Sverige startade EM-matchen mot Tyskland uselt.
Tyskorna ledde med 9-0 innan Sverige lyckades spräcka nollan.
Till slut blev det förlust med 22-33.
– En total kollaps, konstaterade målvakten Madeleine Grundström.

Hon fick stå där i skottregnet i början, maktlös och utan någon som helst hjälp från sina uteförsvarare.

Sju skott lossade tyskorna i början, alla sju gick in. Då gick Madeleine Grundström ut.

Målvaktshjälten från de tidigare EM-matcherna ersattes av Gabriella Kain.

– Inget stämde. Jag är bra på skott utifrån, nu fick de frilägen hela tiden, sade Grundström.

Det svenska betongförsvaret hade vittrat sönder och framåt fungerade ingenting. Det var krampaktigt, långsamt och lättläst för tyskorna.

En tillfällig bättring blev det efter att Therese Islas Helgesson kommit in och äntligen spräckt den svenska nollan. Då hade det gått över 14 minuter av matchen. I praktiken hade Tyskland i det läget redan knockat Sverige.

– Vi hade snackat om hur vi skulle klara av att vara med när matchen startade. Det klarade vi inte. Anfallsspelet var också för dåligt, vi kom ju inte ens fram till målet, sade Sveriges förbundskapten Ulf Schefvert.

Några lyckade byten mitt i den första halvleken gav ändå ett litet hopp. Therese Islas Helgesson och Isabelle Gulldén virvlade igång Sveriges dittills så ängsliga anfall. I målet hade Gabriella Kain hoppat in och gjort några viktiga räddningar.

Det till synes hopplösa underläget krympte successivt och i pausen hade avståndet fram till tyskorna minskat till bara fyra bollar.

Men Tyskland anfört av storskytten Grit Jurack ryckte åter i början av den andra halvleken och efter tio minuters spel var målgapet ointagligt.

Ulf Schefverts manskap vinner sina segrar med grunden i ett aggressivt försvarsspel. Nu var det tyskorna som tätade till fullständigt och gång på gång dessutom bjöds på utmärkta kontringslägen. Just precis det som inte fick hända.

– Vi förlorar mot ett lag som använder vår taktik, att rycka, riva och slita. Och framåt hade vi alldeles för dålig fart och för dåligt djup, vi spelade mest i sidled. Vi hade ju analyserat Tysklands spel bra men saknade någon som stampade foten i jorden när spelet kärvade. Blickarna var tomma i dag, sade Schefvert.

Tyskland tog VM-brons 2007 men har sedan dess spelat en rad jämna matcher mot Sverige. Senast lagen möttes var i World cup i oktober, då vann Tyskland med ett mål. Gången dessförinnan vann Sverige med lika knapp marginal en dramatisk match i Peking-OS.

Nu var det inget snack om saken. Tyskorna visade att de lärt sig sin läxa, läste och låste Sveriges anfallsspel fullständigt.

Förlusten mot Tyskland innebär att Sveriges chanser att nå sitt mål och gå till semifinal är mikroskopiska.

Dit går gruppettan och grupptvåan. Och med bara Makedonien och Kroatien kvar att möta är Sverige nu tre poäng efter tvåan Ryssland som på måndagen besegrade hemmanationen Makedonien med 43–24.

– Nu är det bara att ösa på. Vi ska ta de två matcher som är kvar, sedan får vi se vart det tar oss, sade den svenske förbundskaptenen.