Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margareta drabbades av inbrott – juveler för 200 000 försvann

Den 14 oktober förra året bestals Margareta Löfstedt på alla smycken hon inte hade på sig.
Värdet uppskattas till 200 000 kronor.
– Jag kommer aldrig att få tillbaka någonting, säger hon.

Tingsförhandlingen mot de tre litauiska män – samtliga mellan 35 och 38 år gamla – som är misstänkta för två grova stölder vid inbrott i Leding och i Öden genomfördes i Härnösand i måndags.

Det blev en lång rättegång; inte minst på grund av att det krävdes tolk för att göra de misstänkta hörda i rättssalen.

Målsägande Margareta och Christer Löfstedt var också på plats i salen.

Läs också: Tjuvarna var på väg att smita – då kom Donald och Lena

Margareta förde ordet och berättade om hur hon kommit hem till bostaden i Leding, där paret vid tiden för inbrottet hade bott i bara i två veckor. I hallen upptäckte hon att någon rotat runt i lådor och skåp – och när hon kom till sovrummet kunde hon lätt räkna ut vilken väg tjuven eller tjuvarna hade tagit sig in.

– Ingen tvekan om att tjuvarna kan sin sak. Det var inte stora skador på fönstret, men de hade inte stäng efter sig. Gardinen stod och fladdrade, säger Margareta.

Med tanke på parets Löfstedts adress har tjuvarna kunnat arbeta utan större risk att bli upptäckta. Och den syn som mötte Margareta när hon kom hem på eftermiddagen den 14 oktober sa henne att hela huset var genomsökt.

Läs också: Trio misstänks för grova stölder

Bytet blev en kassler för 34 kronor, två par av Christer Löfstedts skor – och rubbet av de guld- och silversmycken som paret ägde, plus bijouterier.

– Med hjälp av en före detta guldhandlare, som vi köpt mycket av, har vi försökt beskriva vad som blivit stulet, förklarade Margareta i tingsrätten.

Hon sa också att det fanns saker som hon inte kommit ihåg att hon ägde, och därför inte fått med på listan.

– Så blir det väl för alla som inte skrivit upp eller fotat varenda sak i hemmet. Hur ska man kunna komma ihåg allting?

– Jag skulle kunna skriva en hel A4-sida till på det som stals, men nu är det som det är. Christer hade en myntsamling som vi inte ens tagit upp som saknad. Det som smärtar är att vi inte blir trodda av de misstänktas advokater.

Läs också: Trio kom över dyrbarheter och kassler – åtalas för grov stöld

Margareta säger att det inte längre känns lika lockande att bo i det fina huset i Leding.

– Nej, jag är inte trygg. Men nu finns i alla fall ingen anledning att göra inbrott här, för det finns inget kvar att stjäla.

Vid inbrottet blev Löfstedts av med en kassler som vägde 721 gram. Köttbiten återfanns senare i den bil som de tre misstänkta greps i.

– Tur att jag berättade om kasslern. Det fyndet måste bli svårt att bortförklara.

Christer Löfstedt säger:

– Jag noterade att de varit och sökt igenom lådan där vi förvarar våra pass, som de nog hade velat stjäla och sälja vidare. Men det hade de inget för. Giltighetstiden har gått ut.

Dom i målet faller måndag den 18 januari.

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.