Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margot och Chris har något gemensamt

Det här trodde jag aldrig – men 2015 blev året då prinsessan Madeleines man Chris O`Neill hade något gemensamt med utrikesministern (s) Margot Wallström. Det såg jag verkligen inte komma!

Ingen har missat att prinsessan Madeleine och Chris O`Neill intervjuades i SVT:s Skavlan (avsnitt 13 ). Det var småmysigt och puttrigt, som det alltid är när kungligheter intervjuas. Man kan inte ha dålig stämning när de dyker upp!

Chris O`Neill, som behöver putsa på sin mediala image, berättade bland annat om sin uppväxt. Han är yngsta barnet i familjen och har fem äldre systrar. Chris O`Neill konstaterade att det betytt mycket för honom att vara omgiven av kvinnor i barndomen och att han systrar väglett honom genom livet.

Sedan sa han: Om kvinnor styrde världen skulle vi ha en mycket bättre värld.

Naturligtvis ledde det uttalande till publikens applåder och en gillade blick samt bekräftande nick av hustrun. Han var ju ändå gäst i en norsk/svensk talkshow – två av länderna där jämställdheten mellan könet nått långt i jämförelse med andra länder i världen. Då är det passande med lite positivt snack om kvinnor och makt.

Han fortsatte : Det är sant. Det är inget jag bara säger.

Och här kommer beröringspunkten med Margot Wallström. Både Chris O`Neill  och Margot Wallström tror alltså att fler kvinnor vid makten skulle ha en verklig positiv inverkan på världstillståndet. Margot Wallström driver regeringens feministiska utrikespolitik som lanserades i fjol. Hon vill nu, som ett led i det, sätta stopp för enbart manliga medlingsdelegationer för att få slut på krig. Enligt DN (16/ 12) så var det mellan 1992 och 2011 mindre än 10 procent av deltagarna kvinnor vid fredsförhandlingar. Att få fler kvinnor som fredsmäklare ökar förutsättningarna för en bättre värld.

"Man vet att det finns ett positivt samband mellan att kvinnor deltar i fredsprocesser och att man ökar hållbarheten i ett fredsavtal", sa Margot Wallström till DN.

Hon hänvisade till en ny studie som visade att det är 20 procent större chans att en fredsprocess upprätthölls i minst två år om kvinnliga diplomater deltog i fredsprocessen. Men varför spelar det då roll om kvinnor är med eller inte i till exempelvis medlingsdelegationer? 

Dels är det naturligtvis fundamentalt orättvist att kvinnor inte är delaktiga i samma utsträckning som männen – kvinnor utgör ju hälften av befolkningen – också i konfliktdrabbade länder. Det andra är att en könsmix bidrar till att perspektiven vidgas och därmed finns alla förutsättningar för bättre agerande och beslut. Det finns studier som visar att kvinnors politiska närvaro faktiskt påverkar politiken, fokus hamnar oftare på frågor som generellt ligger inom kvinnors intressesfär. Man vet att kvinnor i högre grad än män prioriterar frågor som rör omvårdnad till exempel. Inte så konstigt med tanke på att kvinnor tar stört ansvar för hem och barn.

Så, inför 2016 kan vi hoppas att både Chris O`Neill och Margots Wallström får sin önskan om fler kvinnor på maktens arenor. Allt annat är ett misslyckande för mänskligheten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel