Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Ågren avskedas från regeringskansliet: ”Gjort sig skyldig till ett brott mot Sveriges säkerhet”

Statens ansvarsnämnd meddelade under torsdagsmorgonen att Maria Ågren avskedas från regeringskansliet.

Maria Ågren var, fram till januari 2017, generaldirektör för Transportstyrelsen.

Efter misstanke om brott, i samband med IT-skandalen, fick hon avsluta sin anställning på myndigheten. Hennes anställning övergick då till regeringskansliet, en anställning som Statens ansvarsnämnd nu beslutat att avsluta.

”Det förhållandet att hon, som chef för Transportstyrelsen, har gjort sig skyldig till ett brott mot Sveriges säkerhet har inneburit att hon grovt har åsidosatt sina ålägganden mot regeringen. Ansvarsnämnden framhåller att en myndighetschef handlar under sitt eget tjänsteansvar. Att hon kan ha informerat om eller förankrat sina ställningstagande i styrelsen eller regeringskansliet påverkar inte detta ansvar. ” skriver nämnden i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet förnekar Ågren att hon ska ha åsidosatt sina skyldigheter mot regeringen. Hon ska också ha motsatt sig begäran om avskedande.

Enligt Aftonbladet innebär avskedet att Ågren förmodligen blir av med sitt avgångsvederlag och andra förmåner.

– Anställningen upphör omedelbart, jag utgår ifrån att alla förmåner som följer med anställningen också upphör, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll, till Aftonbladet.

Han konstaterar att Ågren har rätt att begära prövning av beslutet genom att väcka talan i arbetsdomstolen.