Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Blom gör fars om flyktingar

"En rackarns långhelg" är en fars om flyktingar. En delikat balansakt, med andra ord. Regissören och dramatikern Maria Blom från Falun säger att ambitionen är att göra komedi med innehåll.

Annons

I "En rackarns långhelg", som får premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 30 januari, möter vi Bibbi, en medioker tandhygienist i medelåldern spelad av Kajsa Ernst. Då och då tittar Sullan förbi för att få hjälp med tvätten, det är Bibbis alkoholiserade syster som gestaltas av Ann Petrén. Ungefär så passerar livet.

Men en dag ställs tillvaron på huvudet när Bibbi får frågan om hon kan gömma flyktingar i källaren. Ett lika aktuellt som allvarligt ämne. Maria Blom har emellertid, oortodoxt nog, valt fars som form för sin berättelse.

– Jag kände att det finns en brist på fars och uttalad komedi som har ett innehåll, säger Maria Blom och berättar att hon fick idén långt innan flyktingkatastrofen inträffade.

– Ärligt talat så vet jag inte om jag hade satt mig ned och skrivit så här i dag. Då hade jag nog fegat ur, säger Maria Blom som är väl medveten om att detta är en fråga som kräver yttersta finkänslighet.

– Men jag tycker verkligen att vi har lyckats. Det här är första gången jag skriver något med ett farsartat upplägg. Det är först nu som jag förstår hur långt det ligger ifrån det jag har skrivit tidigare.

Många har skrattat gott åt Maria Bloms tidigare verk, alltså åt filmer som "Masjävlar" och teaterföreställningar som "Dr Kokos kärlekslaboratorium".

– Skillnaden är att förr har jag alltid skrivit på allvar. Sedan har det blivit roligt.

Du menar att komiken har varit ett olycksfall i arbetet?

–- Exakt! Ett välsignat olycksfall i arbetet. Men den här gången har utgångspunkten varit " nu ska jag vara rolig". Vilket också fungerar som ett löfte till publiken. Om ingen skrattar så har jag misslyckats, säger Maria Blom som efter att hon gått i mål med teaterprojektet hoppas kunna påbörja arbetet med att regissera en ny långfilm.

– Jag hade tänkt att jag inte ska skriva min nästa film, så nu ligger det lite olika projekt och bubblar i väntan på att jag ska ta tag i dem. (TT)

Andreas Nordström