Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Rydqvist lägger av – men har redan Vasaloppet i sikte

Maria Rydqvist, som tävlar för Älvdalens IF, väljer att avsluta sin elitkarriär.
Men redan nu finns planerna på en start i Vasaloppet nästa år.
– Jag känner ju att jag måste åka Vasaloppet, även om träningen mot det loppet kommer att gå i andra hand, säger hon.

Annons

För en månad sedan, i Svenska Skidspelen, var Rydqvist bästa svenska i 10-kilometersloppet i fri stil där hon nådde en femteplats.

Och även i Tour de ski i början av januari gjorde Rydqvist bra ifrån sig med en sammanlagd 13:e plats efter att hon, som vanligt, svarat för en stark avslutande klättring uppför Alpe Cermis.

Men nu har hon tagit beslutet att avsluta elitkarriären och i stället ägna mer tid åt familjen och barnen, Wilda, 5, och Charlize, 2.

– Jag har tänkt länge på det här och redan inför den här säsongen var jag tveksam till en fortsättning. Men eftersom det gick så bra i VM i Falun och jag kände att jag kunde utvecklas ytterligare, så beslutade jag mig för att fortsätta.

VM i Falun i fjol blev en stor framgång för Rydqvist, med en fjärdeplats i fristilsloppet över 10 kilometer, bara drygt en sekund från bronset, och sedan fanns hon även med i det svenska sliverlaget i stafetten.

– VM i Falun är det största och det som betyder mest när jag blickar tillbaka på min karriär. Det är klart att jag ibland känt lite att det hade varit häftigt med en indsividuell VM-medalj, nu när jag var så nära, men VM blev ju ändå en positiv grej när jag först var reserv och sedan fick vara med och tävla. Även sjätteplatsen i VM i Oslo 2011 rakar jag högt.

Hur kommer du att avsluta den här säsongen?

– Jag har tänkt att åka Årefjällsloppet i början av april, men nu måste jag först bli frisk från min förkylning.

Men du kommer väl inte att lägga ner skidåkningen helt?

– Jag gillar fortfarande att åka skidor och att träna, även intervallpass, men nu vill jag ha mer tid för min familj.

Vasaloppet?

– Jag känner ju att jag måste åka Vasaloppet, även om träningen mot det loppet kommer att gå i första hand.

Redan nästa vinter?

– Ja, kanske.

Till att börja med kommer Maria att lägga sista handen vid sin bok om kvinnors ställning inom idrotten, ett projekt hon jobbat med när det funnits tid de två senaste åren.

– Jag hoppas också kunna hitta ett vanligt jobb som kan bli samma sporre som skidåkningen har varit, säger Maria Rydqvist vars sista tävling i världscupen blev jaktarten i Quebec där hon hade den 11:e bästa tiden. Touren fick avbrytas på grund av sjukdom.

Rydqvist karriär började i OK Vivill i snöfattiga Smålandsstenar där föräldrarna inspirerade och banade väg för att hon kunde utöva sin favoritsport. Som 16-åring hamnade Maria på skidgymnasiet i Mora och senare på skiduniversitet i Östersund.