Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Rydqvist om tillbakagången till landslaget: "Insåg vilket privilegierat liv det är att vara elitidrottare"

Efter att ha ångrat sitt beslut att lägga elitkarriären på hyllan är Rydqvist tillbaka i längdlandslaget. Gräset var inte grönare på andra sidan trots allt.

Så sent som i mars gick längdskidåkerskan och mamma Maria Rydqvist ut med sitt beslut om att lägga elitkarriären på hyllan. Detta för att kunna fokusera på den sistnämnda rollen som mamma till sina två barn- Wilda. 6 och Charlize, 3.

- Det var dags att bli lite mer normal - Normal mamma, normal människa, skriver Rydqvist på sin blogg om sitt beslut. Samtidigt tillägger hon att hon nog aldrig kommer klassa sig själv som helt "vanlig".

Efter sina stora framgångar började hon känna sig klar och nöjd med det hon åstadkommit, eller åtminstone var det så hon ville känna. Rydqvist tänkte att om hon gjorde beslutet officiellt skulle hon inte kunna ångra sig, men det blev hon snart varse om.

- Jag började tänka på allt jag skulle missa under tävlingssäsongen, säger Rydqvist när hon beskriver tomheten som skidåkningen lämnade efter sig.

Mitt uppe i tävlingssäsongen fann Rydqvist det svårt att prioritera "rätt" kring livets alla åtaganden. En klarhet hon fick först när hon fick distans från tävlandet. Då insåg hon att ett liv utan skidåkning inte är ett liv för henne.

-Hade inte du lagt av? ropar en granne över axeln. Kanske inte så konstigt när jag passerat 30 gånger på rullskidor bara den här veckan, skriver Rydqvist på sin blogg om sin skidabstinens under uppehållet.

Hon kom underfund med att gräset inte var så grönt som det verkade på andra sidan och kunde inte skilja sig från något som är en del av den hon är.

- Vad man än väljer så finns det för och nackdelar med det, säger Rydqvist som har insett att glädjen överväger den stressiga delen som tävlandet medför.

Hon kom till insikt med allt det goda hon fått vara en del av - som nu blev ett tomrum som inte gick att fylla.

- Jag insåg vilket privilegierat liv det är att vara elitidrottare, säger Rydqvist som 4,5 månad senare är tillbaks i A-lagstruppen.

Så istället för att behöva välja och skilja längdskidåkning och familjeliv åt har Rydqvist bestämt sig för att influera familjen med hennes friluftsliv.

Friheten som hon trodde skulle komma kom aldrig och idag är hon glad att hon vågade ångra sig.

- Hade jag inte tvekat då hade jag nog gjort det sen. Hellre nu än under säsongen, säger Rydqvist utan några som helst tveksamheter.

I ett reportage sporten gjorde med Rydqvist i mars såg hon fram emot en ledig försäsong och nästkommande vasalopp, nu har de planerna ersatts med ett rivstartande landslagsläger med världscupen och VM i Lahti i sikte.

Läs också:

Maria Rydqvist lägger av – men har redan Vasaloppet i sikte

Landslagsläger i Jämtlandsfjällen för längdskidåkarna: "Tuffare träning blir enklare tillsammans"