Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria-Thérèses bilder i Hollywood-thriller

Det kom ett mejl klockan halv två på natten till Maria-Thérèse Andersson. Filmscenografen Susan Chooljian ville köpa elva fotografier för att använda dem i "Gossip girl"-skådisen Leighton Meesters nästa film "The roomate" som spelas in just nu.

– Jag har ingen aning om hur de ska användas i filmen, men det ska bli roligt att se var de finns med, säger Maria-Thérèse Andersson, fotograf, bildskapare och skrivare i Härnösand.

Allting hände blixtsnabbt. I februari startade Maria-Thérèse Andersson sitt företag Afiori som i en webbutik säljer hennes egna bilder, collage och anteckningsböcker med olika papper, bilder och storlekar. Dessutom skriver hon och formar olika utställningar där hon integrerar text och bild. Just nu finns hennes utställning Blommor på Technichus i Härnösand.

För två veckor sedan kom det ett mejl mitt i natten från scenografen Susan Chooljian, som bland annat jobbade med skräckfilmen "The Ring". Hon ville köpa elva bilder för att ha med dem i en film.

– Jag blev verkligen överraskad, men jag trodde bara att det var någon liten produktion. Jag skrev att det var helt okej om det inte var någon rasistisk eller pornografisk film. När jag googlade lite såg jag att det var en storfilm, och att en av mina favoritskådelspelare är med i den, berättar Maria-Thérèse Andersson.

Det handlade alltså om "The roomate", en film där Gossip girl"-skådisen Leighton Meesters spelar en av huvudrollerna. Det var bråttom. Filmen är under inspelning och har premiär 2010. Sony Pictures skickade över ett kontrakt och skickade pengarna – direkt. Och bilderna fick hon skicka med expresspost.

– I kontraktet står de att de får använda bilderna i filmen i "hela universum och i all evinnerlighet", säger Maria-Thérèse Andersson.

Några stora Hollywood-pengar får hon inte. De har inte köpt originalen.

– Det är de vanliga priset. Det blev 1300 kronor totalt. Men det är ett mycket bra skyltfönster för mina bilder. Jag hoppas bara att de vill använda fler någon annan gång, eller att jag kan få ett uppdrag att fotografera någonting i viss stil, säger hon förhoppningsfullt.

"The roomate" handlar om en konststuderande och en kamrat som blir lite galen och manodepressiv. Och blir besatt av sin vän. Bilderna som ska användas någonstans i thrillerfilmen har en lite mystisk känsla.

Redan som elvaåring började Maria-Thérèse Andersson fotografera i skolan.

– Jag hade en fotointresserad lärare och så hjälpte min pappa mig. Sedan fick jag ett eget analogt fotolabb hemma. Sedan har jag fortsatt att fotografera och att jobba med bilder, berättar Maria-Thérèse Andersson.

Efter utbildningen har hon bland annat arbetat som lärare. Men hon tröttnade på att bli av med jobbet hela tiden för att hon var senast anställd.

Vändpunkten kom ifjol när hon reste ner till Frankrike för att läsa manus och komma med synpunkter när Bodil Malmsten skrev "Sista boken från Finistère".

– Det var otroligt att se hur hon jobbade med varje formulering och vägde varje ord innan hon skrev det, säger hon.

Denna kick fick henne att ta beslutet på tåget, på vägen hem till Härnösand.

– Jag ska aldrig jobba i någon skola mer. Jag ska jobba med foto, collage och skriva; allt som jag tycker om och har passion för. Och jag vill inte att någon ska bestämma över mig, säger Maria-Thérèse Andersson.

Hon reser en hel del. Har bland annat varit i Rom 14 gånger. Där lockar arkitekturen. Visst fotograferar hon vanliga miljöer, men mest för att hon ska komma ihåg var hon har varit och för att sätta in i sina resedagböcker som hon jämt skriver i.

När hon arbetar med sina konstbilder så skriver hon ut dem på papper, målar på dem och scannar in dem igen. Och lägger ibland in text och "smuts" för att få fram rätt känsla i bilden. Just nu är hon i en "bildperiod". Annars ligger några romanmanus och väntar på utgivning – kanske på eget förlag.

Maria-Thérèse Andersson ser fram emot "The roomate".

– Jag är filmälskare. En favoritfilm är "Sunset Boulevard från 1950. Jag älskar action så som Armageddon med massa explosioner och en skitig Bruce Willis som springer omkring. Film är så avslappnande, säger hon och skrattar.