Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marias dyslexi ledde till personangrepp

När de hånfulla kommentarerna haglade bestämde sig Maria Hoffman för att sluta skriva på restaurangens officiella Facebook-sida. Hon var rädd för att dyslexin skulle skrämma bort gästerna.

– Men sedan ändrade jag mig. Vad säger det om oss människor om vi inte kan acceptera att folk stavar fel? undrar hon.

Efter grundskolan började hon jobba på Knaust. Sedan dess har Maria Hoffman lagt åtskilliga år bakom sig i branschen, hon har jobbat i en Ica-butik, haft egen nagelsalong och hållit nagelkurser över hela Europa.

Sedan ett år tillbaka är hon chef över restaurangen på Strand hotell.

– Skolan funkade inte alls för mig. Jag skrev aldrig det jag ville säga, utan det jag kunde stava till, men jag klarade mig bra ändå eftersom jag är så social och har en stark personlighet.

Klassföreståndaren rådde Maria till att ta en paus efter nian.

– Sedan sa hon: "Men jag är inte det minsta orolig över att det inte ska gå bra för dig i livet", berättar Maria och skrattar.

Och Maria Hoffman har varit sin egen lyckas smed. Hon är stolt över mötesplatsen där hon jobbar och dess menyer och människor.

Hon återvände också till skolbänken så småningom. I samma veva som hon läste in gymnasiet på Komvux fick hon barnen, Meja och Charles.

På Komvux hade hon, den numera moderata riksdagspolitikern, Eva Lohman som lärare i svenska.

– Hon betydde allt för mig. Hon sa: "Skriv det du tänker, inte det du kan", förklarar Maria.

Och även om Eva inte alltid kunde hänga med i Marias texter, gick hon i land med studierna utan några större problem.

– Det gick hur bra som helst. Jag hade ju bestämt mig för att det skulle gå bra, säger hon.

Maria tycker att folk måste försöka höja blicken och ha överseende med människors eventuella svagheter.

– Dyslexi har exempelvis ingenting med ointelligens att göra, säger hon.

Hennes fasa är att problematiken ska resultera i att restaurangens rykte påverkas.

– Att någon tänker: "de kan ju inte ens stava, vad har de då för mat?" Samtidigt förstår jag inte att man kan störa sig på sådana saker. Är inte människor större än så? Att en människa stavar fel kan ha flera orsaker. Det kan det bero på dyslexi, att han eller hon är väldigt trött, har en svår sjukdom eller ett annat modersmål. Ändå ska vi hela tiden tåla att bli rättade.

För en dyslektiker finns hjälpmedel att ta till, men rättstavningsprogram kan också stjälpa. De kan föreslå fel ord och ibland leder de till märkliga särskrivningar.

Kommentarerna som har smärtat mest har kommit från personer som Maria är bekant med.

– Man måste förstå att hur hård eller kaxig någon än verkar vara så finns det en människa där bakom. Det känns som ett piskrapp i hjärtat när någon driver med en offentligt, säger hon.

Marias pappa Björn Hoffman var en namnkunnig polis i Sundsvall innan han gick i pension. Han är även lokal ordförande i RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.

– Pappa har svår dyslexi men det har aldrig hindrat honom och han har aldrig blivit påhoppad på det sätt som jag har. Jag tror det har att göra med att jag är kvinna. Jag behöver bara sticka ut näsan så får jag skit. Jag respekterar att man kan ha synpunkter men det känns trist när någon fokuserar på stavfelen och inte det jag vill uttrycka, säger hon.

Efter att hon vid ett par tillfällen har gått ut med namn och bild och förklarat sig på Facebooksidan har det bara blivit värre.

– Vid ett tillfälle var det nästan 12 000 personer som hade varit inne och läst inlägget, säger hon.

En del kommentarer har varit rena personangrepp. Det har ifrågasatts varför hon skriver på en offentlig sida och varför ingen korrekturläser inläggen. Men hon har också fått ta emot stöd och mött förståelse. När hon gick ut och skrev att hon skulle sluta skriva inlägg fick hon hundratals stöttande kommentarer.

– Det känns förstås bra och jag berättar gärna om det här. Vi är många som har dyslexi och förståelsen måste öka. Jag tappar aldrig hoppet om mänskligheten men när det gäller toleransen ser det faktiskt rätt mörkt ut ibland, säger Maria Hoffman och ler.