Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Det vilar ett lyxigt lugn över den nybyggda tvåplansvillan i Specksta. Marie Huvén inreder personligt med en harmonisk blandning av modernt och gammalt.
– Folk som kommer hit tycker att det är läckert och annorlunda, säger Marie.

TV: Följ med in till den fantastiska villan som Marie Huvén själv ritat och designat.

Utanför vardagsrumsfönstren ligger sjön Marmen stilla. Både Marie Huvén och Patrick Berglund har rötterna i Matfors och när tomten dök upp slog de till. Men när de tittade runt hos olika husfabrikanter hittade de inte något hus som passade dem.

–Vi kände att vi fick kompromissa så mycket och våra kompisar som är snickare tyckte att vi skulle rita själva, så kunde de bygga huset. Så jag ritade huset.

Tvåplansvillan är på 240 kvadratmeter. Huset byggdes inomhus i moduler som sedan sattes ihop. Marie och Patrick har gjort en hel del invändigt jobb själva.

Entréplanet har en öppen planlösning med kök, matplats och vardagsrum som vetter mot sjön. Fönstren går från golv till tak. Vitt, svart, brunt och naturmaterial är basen i hemmet och Marie blandar stilar med säker hand. Hon mixar mässing, brons och silver för att få fram en lyxig och ombonad känsla.

–Jag vet inte riktigt vad jag har för stil, det är min stil. Jag blandar gamla arvegods och minnen från släkten med nytt och modernt och saker som jag gör själv.

Det svarta köket är en häftig kontrast till de ljusa väggarna. Familjen gillar att laga mat och att ha middagsgäster. Kyl och frys har placerats långt ifrån varandra och det är något som många undrar över.

–Jag vill att det ska vara symmetriskt, och det fungerar faktiskt jättebra.

Bardisken är en favorit. Där brukar gästerna hänga medan Marie och Patrick lagar mat. Den öppna planlösningen var ett måste för Marie.

–Vi vill att alla ska vara tillsammans, vi älskar att ha folk runt i kring oss. Vi tycker om att vara med barnen när man kommer hem. Vi kan stå här och laga mat och ändå vara tillsammans.

Marie är grafisk formgivare i grunden och hon gillar att få utlopp för sin kreativitet. På vardagsrumsväggen hänger tavlor som hon har målat. De har en mörk bas som har målats med långa penseldrag i dova och guldiga färger.

–Jag gillar att testa och kreera. Det silvriga på tavlorna är ugnsfolie. Jag brukar ta vad jag har. Funkar det inte så är det inte hela världen.

Marie grupperar saker på ett fint sätt, hon testar sig fram och gillar att förändra och byta ut eftersom. Kaminen står mitt i vardagsrummet och elden sprakar bakom glaset. En svart Ikeahylla har blivit en snygg vedförvaring.

–Det där är bara prydnad, Patrick är där och nallar och han tror att jag inte ser något. Det där är snyggveden och den ska bara ligga där, säger Marie och skrattar.

När Marie ritade huset fick de rådet att inte låta vardagsrumstaket gå upp till nocken.

– Det var ett sätt att få ner ljudnivån i huset och vi är glada att vi valde att nyttja utsikten både till vardagsrummet och vårt sovrum uppe.

Entréplanet rymmer också lekrum, gästrum, tvättstuga och badrum.

Se också: Anna-Karin Kammerling och maken Jesper byggde själva drömhuset med sju meters takhöjd

I hallen gör sig takhöjden påmind. Parets sovrum ligger på övervåningen och har nyligen gjorts om. Det har en exklusiv känsla med heltäckningsmatta, mörka väggar och fönster från golv till tak.

–Jag ville ha känslan av en hotellrumssvit och det är skönt med lite mörkare väggar eftersom det är ett sådant ljusinsläpp.

Intill sovrummet ligger Maries walk-in-closet och den har samma lyxiga lugn som sovrummet. Här står Maries högklackade skor på rad, kläderna hänger prydligt och var sak har sin plats.

–Jag försöker att ha bra ordning här, det är skönt att starta dagen med en stunds lugn och ro här inne.

Barnen Mirah och Philip delar sovrum och har också ett gemensamt lekrum på nedervåningen.

Relaxavdelningen ligger bakom en glasdörr, Marie har ritat emblemet med bokstäverna ”M och P” på det frostade glaset. Ett stort badkar har placerats i mitten av rummet.

–Jag tycker att det är snyggt och annorlunda att ha det mitt i rummet, det funkar bra eftersom rummet är så stort.

Se också: Yvonne inreder hela huset med 50-tal: "Köpte massor för inga pengar alls"

Marie har känsla för detaljer. Den hornformade taklampan spelar fint till klinkerplattorna i varmbrun metallic. Det specialbeställda handfatet är gjort av flodsten och står på ett köksskåp från Ikea som ger större djup till förvaringen. På väggen sitter en tv-apparat.

–Jag badar minst en gång i veckan. Jag kan ligga här i flera timmar med ett glas vin, lite chips och något bra på tvn. Det är vardagslyx!

Från fönstren syns sjön väl.

– Det är väldigt lätt att bli hemmablind, det märkte vi när vi kom hem från semestern, då såg vi allt det fina på nytt.

Se också: Sandra köpte missionshuset i Kovland – nu är det inrett med julkänsla: "Jag blir förälskad i gamla hus"