Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marika Lagercrantz tar plats på slottet: "Det har inte funnits plats för kvinnornas historia"

I hennes familj har "männen alltid berättat sina historier". I "Stjärnorna på slottet" får Marika Lagercrantz till slut berätta sin.
– Jag blev väldigt gripen av det, säger hon.

Annons

I säsongens sista "Stjärnorna på slottet" har det blivit dags för skådespelerskan Marika Lagercrantz att stå i centrum. Hon ser programmet som sin återkomst till Sverige efter flera år som kulturråd i Berlin i Tyskland.

– Jag har blivit tillfrågad flera gånger tidigare men alltid tackat nej. Men nu har jag varit borta från Sverige i fyra år och när SVT hörde av sig till mig i Berlin och frågade om det inte var dags nu så tänkte jag att "jo, det tror jag". Det är ett sätt för mig att få komma tillbaka till Sverige, säger Marika Lagercrantz.

Hon har följt programmet tidigare och tycker att såväl den pågående som tidigare säsonger har varit gripande.

– Jag fick ju vara med när Claire, Morgan, Stefan och Amanda berättade om sina liv. Jag tycker det är fantastiskt att vi kan prata så fritt om våra liv, säger Marika Lagercrantz.

Hon beskriver inspelningen som lustfylld.

– Det var magi, det var fest. Man visste inte vad som skulle hända när man vaknade på morgonen. Jag var clown, jag var bildkonstnär, jag gjorde en installation. Det var väldigt mycket roligt som vi gjorde under den där sommarveckan, säger Marika Lagercrantz.

I sitt avsnitt pratar hon, som brukligt, om sitt liv och sin karriär – för henne betydde det dock extra mycket att göra det. Marika Lagercrantz är som bekant uppvuxen i en kulturell familj där männen har tagit mycket plats.

– I min familj har männen berättat sina historier i århundranden medan det inte funnits plats för kvinnornas historia. Jag blev väldigt gripen av att jag fick berätta en liten del av min historia för i min erfarenhet hör det inte till vanligheterna, säger hon.

Ändå pratar hon en hel del om sin far, författaren och chefredaktören Olof Lagercrantz, i programmet. Att det framstår på det sättet skyller hon på SVT.

– Jag brukar prata mycket mer om min mamma än min pappa och det gjorde jag här också. Jag pratade väldigt mycket om min mamma, men det har de valt att klippa bort, säger Marika Lagercrantz.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 i kväll, lördag, klockan 20.00. (TT)

Läs mer om "Stjärnorna på slottet":

Rekorddålig stämning på Allings dag

Hårda Sauk mjuknar i kvällens "Stjärnorna på slottet" – berättar om sin självmordsbenägna mor

Ooms om Thåström i kvällens Stjärnorna På Slottet: "Jag blev förälskad i honom på stående fot"