Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig bonad hemma i Hälsingland

/
  • Mitt i Skogbonaden finns en kyrka, prydd av ett kristet kors, där det ser ut som om några människor ringer till gudstjänst.
  • I en klimatanpassad monter på Hälsinglands museum visas nu den medeltida Skogbonaden fram till den 30 juni.

Den trasa som brudkronan låg invirad i visade sig vara en medeltida bonad.
1912 gjordes det sensationella fyndet i Skogs kyrka. Nu är bonaden på besök hemma i Hälsingland och visas på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Annons

Bildväven är från 1200-talet, och berättelsen om hur den hittades visar stora likheter med fyndet av den äldre, vikingatida Överhogdalstapeten, som nu förvaras på Jamtli i Östersund.

I båda fallen hade bonaderna i århundraden använts som trasor. Ingen hade en aning om hur gamla och värdefulla de var, och om tillfälligheterna tagit en annan väg hade de förmodligen slängts bort och gått ur tiden utan att ha kommit till sakkunskapens kännedom. Också i bildåtergivningstekniken bär de båda bonaderna stora likheter.

Skogbonaden låg på en kyrkvind och när den hittades var den både smutsig och illaluktande, svept kring en brudkrona. Liksom Överhogdalstapeten är den en vävd bildberättelse, men vad den vill skildra är förstås höljt i dunkel.

Att det hela tilldrar sig i kristen tid torde dock vara säkert, eftersom det står en kyrka mitt i bilden. De tre figurer som några tolkat som kungar kan också vara de nordiska nationalhelgonen Erik (Sverige), Olof (Norge) och Knut (Danmark). Dessutom myllrar det av människor och hästar, som vissa forskare utläser som en strid mellan kristendom och hedendom.

Skogbonaden förvaras hos Historiska museet i Stockholm, men just nu är den på återbesök på hemmaplan och visas på Hälsinglands museum fram till den 30 juni. Därefter ska en kopia ställas ut fram till den 1 oktober.

Annons