Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknadskrafterna är starkare än regleringar på landsbygden

Annons

Replik på debattartikeln "Alla bor inte i Stockholm – ta ansvar för utbyggt mobilnät", ST den 5 januari.

I en debattartikel skriver Håkan Svenneling och Emma Wallrup, landsbygdspolitisk respektive trafikpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att mobiloperatörerna ska bidra med ”ett par” procent av sin omsättning till att bygga ut mobilnätet på landsbygden. Svenneling och Wallrup slår dock in öppna dörrar. Vi ligger långt före. Sedan förra året har vi kommit halvvägs i vårt nätutbyggnadsprojekt, där vi investerar miljarder årligen i 4G, som fokuserar på landsbygden. Det är betydligt mer än de procent som artikelförfattarna föreslår.

Telenor bygger, tillsammans med Tele2, ut mobilnätet med 140 procent i norra Sverige och 40 procent i södra Sverige med målet att så få personer som möjligt ska behöva bry sig om täckning när de väljer mobiloperatör. När projektet är färdigt vid slutet av 2016 kommer det finnas tre mobiloperatörer med likvärdig täckning på runt 90 procent av Sveriges yta vardera. Tillsammans kommer vår gemensamma täckning vara högre än så.

Det betyder såklart inte att alla problem kopplat till täckning har eller kommer att försvinna. Däremot visar det att marknadskrafterna är mer effektiva än statliga regleringar, avgifter och byråkrati i att förse glesbygden med snabbt mobilt internet. Vi har nyligen passerat halva antalet basstationer som ska byggas i projektet och det går snabbt framåt. Just nu bygger vi mer än två nya basstationer varje dag.

Redan i dag täcker Telenor, Tele2 och Telia mer än 99 procent av Sveriges befolkning. Det är en klen tröst för dem som fortfarande har dålig täckning. För den stora majoriteten av dessa personer kommer täckningen dock att förbättras inom det närmsta året. De master som vi bygger i samarbete med PTS till de som inte kan få fast telefoni och bredband där de bor, är också viktiga, men som ett komplement till den kommersiella utbyggnaden.

Det finns därför liten anledning för avgifter av den typ som Wallrup och Svenneling förespråkar. När marknaden fungerar väl bör konkurrensen främjas istället för att drabbas av byråkrati. För att bidra till arbetet med att förse alla svenskar med internetuppkoppling och mobiltäckning kan mer offentliga medel satsas på glesbygden istället för ytterligare nät i storstäder, vilket vi sett tendens till den senaste tiden. Det mest effektiva sättet för detta är att det offentliga arbetar tillsammans med marknadsaktörerna inte mot.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Patrik Nilsson,

nätexpert Telenor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel