Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marlon James får årets Bookerpris

Med sin tredje bok "A brief history of seven killings" skrev Marlon James historia på tisdagskvällen. Han är den första jamaicanen som tilldelas Booker-priset.

Annons

Årets Man Booker Prize, ett av de mest prestigefulla litteraturpriserna i världen, går till den 44-åriga författaren Marlon James från Jamaica.

– Det här är helt otroligt, jag tror att jag kommer att vakna i morgon och tro att det här bara var en dröm, sade författaren i sitt tacktal.

"A brief history of seven killings" bygger på mordförsöket på Bob Marley 1976.

"Det här en kriminalroman som flyttar sig bortom den kriminella världen och tar oss med djupt in i en färsk historia som vi vet alldeles för lite om. Den rör sig i en fantastisk fart och kommer att anses vara en klassiker från vår tid", säger juryns ordförande Michael Wood i ett pressmeddelande.

Albert Bonniers förlag meddelar via Twitter att de kommer att ge ut vinnarboken på svenska.

Bookerpriset delas årligen ut till en engelskspråkig bok oavsett författarens nationalitet. Förra året gick det till den australiske författaren Richard Flanagan för "The narrow road to the deep north".

Priset instiftades 1969 och sedan 1992 ges ett även Bookerpris ut i Ryssland. För tio år sedan började man också dela ut ett internationellt pris vartannat år. I år gick det till den ungerske författaren László Krasznahorkai.