Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marschen mot EM-guldet har börjat

Det svenska damlandslaget med Anette Norberg som skipper utklassade motståndet när EM i curling inleddes i Swedbank arena i Örnsköldsvik.
Norberg spelade fram guldfavoriterna till seger med 8–2 över Danmark och 12–2 mot Holland.

– Det är alltid lite nervöst i en premiärmatch. Det tar ju alltid lite tid innan man känner isen och stenarna, men det kändes riktigt bra med en seger över mot ett normalt så stark lag som Danmark, konstaterade Anette Norberg.

Det danska landslaget, som tog VM-silver 2007, tippas bli ett av de fyra lagen som tar sig vidare till semifinal.

De svenska spelarna fick inte till ett klockrent spel i de inledande omgångarna, men allt längre in i matchen blev misstagen färre och färre.

I sjunde omgången föll avgörandet tungt till svensk fördel.

Sverige hade fyra poängstenar i boet då den danska fyran skulle dra in sin sista sten för att rädda en poäng. Men stenen blev på tok för kort och Sverige kammade hem fyra poäng och ökade på ledningen från 4–2 till 8–2 och då gav danskorna upp matchen.

All spänning i den sena kvällsmatchen mot Holland tog slut redan i den fjärde omgången då svenskorna tog fem poäng och gick fram till ledning med 10–0. Holländskorna kämpade på i ytterligare några omgångar innan man gav upp i sjunde omgången vid ställningen 12–2.

De svenska herrarna, Lag Mabergs, fick det som väntat riktigt tufft i EM-premiären mot Schweiz som är en av storfavoriterna. Sverige var bra med i matchen fram till nionde omgången då en misslyckad frysning förstörde Sveriges dag. Det gav Schweiz chansen att kamma hem fyra poäng i omgången och ta hem matchen med 8–4.

Det blev ytterligare en förlust för det svenska herrlaget på lördagseftermiddagen mot Frankrike. Mabergs var bra med i matchen fram till fjärde omgången då ställningen var 1–1, men det första rejäla bakslaget kom i femte omgången där Frankrike plockade hem tre poäng och riktigt godnatt blev det i sjunde omgången där fransmännen jublade över fyra vunna poäng. Fransmännen vann till slut med 8–3.