Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårten Andersson får medalj av kungen

Konstnären Mårten Andersson har fått många utmärkelser. Men om en knapp månad får han nog den allra finaste. Då får han motta Prins Eugen-medaljen ur konungens hand.

– Av alla uppskattningar som jag har fått så är den här något alldeles väldligt. Man måste sträcka på sig och bli stolt, säger Mårten Andersson på telefon på torsdagen och släpper fram skrattet.

Han har då precis fått brevet som talar om att han kommer att gå utmärkelsen.

– Det är så här förstår du att den 10 november ska jag få gå på slottet och motta ur konungens hand Prins Eugens medalj.

Läs också: Mårten Andersson om sitt livsverk

Det är andra gången som Mårten Andersson får ta på sig frack och gå på bjudning på slottet, men det är första gången han gör det för att få medalj. Han lyfter fram att det är endast tre personer som kan få medaljen varje år och av dem är högst en målare.

Han befinner sig på Strandgalleriet i Stockholm där han i måndags höll vernissage för en utställning med 20 av sina verk som i dag ägs av olika samlare.

– Vernissagen var helt fantastisk. Det gick 60 flaskor med champagne, 500 snittar och människor var glada. Det var gamla polare som jag inte har sett på 40 år som dök upp.

Läs mer: Kändistätt på Mårten Anderssons vernissage

Han lyfter också fram att Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall var på vernissagen och att Ovanåkers kommunalråd Yoomi Renström kom till utställningen på torsdagen, på vägen hem från Bryssel.

Mårten Andersson bor under vinterhalvåret i Stockholm och i Freluga på sommaren. Trots att han har fyllt 81 år är han fullt aktiv som konstnär.

– Jag målade varje dag i somras i Freluga. Jag kan ju inget annat.

Se också: TV & TEXT: Kulturpris till Mårten Andersson

Och han har projekt på gång även nu.

– Men det tänker jag inte berätta för mycket om. Jag är skrockfull.