Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Johansson spände bågen

Herrarnas 15 kilometer klassisk stil, jaktstart, tillhörde helt och hållet en norrman, som inte gjorde sig populär i det svenska lägret i helgen. I bakvattnet fanns en ny svensk stjärna som spände bågen rejält.

Inte oväntat var det Martin Johnsrud Sundby, som retat upp svenskarna med en rejäl känga mot nivån på herråkarna i Bruksvallarna, iklädd den gula ledarvästen, som drog ifrån på herrarnas 15 kilometer jaktstart i Ruka. Han hade fördel efter sina fina placeringar i fredagens och lördagens minitour och hade dessutom lyckats reta upp svenskarna genom att

Men lördagens överraskning Martin Johansson, IFK Mora, som slutade femma på 10 kilometers fri stil, gick oerhört starkt även på söndagen. …

Med fördelen han skaffat sig efter lördagens tävlingar var utgångsläget bra, och han hängde på bra i den jagande klungan efter Sundby tillsammans med Didrik Tönseth och Franscesco di Fabiano. Mellan Sundby och klungan lade sig dessutom Finn Haagen Krogh.

Men på sista varvet tog orken slut. Johansson fick släppa förbi hela den efterföljande klungan. Vid 11,4 kilometer föll han ner till 13:e plats.

Samtidigt klättrade Daniel Richardsson och låg vid samma mellantid på 15:e plats och han fortsatte klättra inför det sista varvet. Det såg dock mörkt ut i frågan om det skulle bli några svenskar på topp tio.

Men det var Petter Northug som kom starkt på slutet. Och knep andraplatsen. Han var enormt stark i sista stigningen och sin stil trogen drog han ifrån ordentligt.

Det blev Martin Johansson som blev bäste svensk återigen, som femtonde man. Daniel Richardsson slutade som 18:e och Emil Jönsson som 20:e. Stockviks Anders Svanebo blev 44:a.

Läs mer:

Moras Martin Johansson stod för Sveriges skräll

Här är truppen till världscupen i Ruka

Nilssons och Ingemarsdotters konkurrent räknade fel på varven

Skidguiden: Nilsson tvåa igen

Johaug var ursinnig - Nilsson tvåa igen

Se resultaten här (herr) och här (dam).