Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martinez 35-årsjubilerar på anrikt danspalats

I 35 år har Martinez arbetat i dansbandsmusikens tjänst. På lördag hålls den stora jubileumskvällen på anrika Brännaborg i hemmastaden Härnösand.
– Det kommer att bli någon alldeles extra, säger Danne Strandberg.

Annons

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Härnösandsorkestern Martinez firar i år 35-årsjubileum och tillsammans med Björnaorkestern Thor Görans är man Västernorrlands flaggskepp på dansbandshimlen.

Det som började på en surströmmingsfest på Alnö har i dag, 35 år senare, utmynnat i att vara ett av Nordens mest bokade dansband. Martinez turnerar året runt, har gjort så i 35 år och medlemmarna livnär sig helt på musiken.

När trummisen Danna Strandberg tänker tillbaka har det varit en hel del händelserika episoder.

– Det finns flera stora stunder. Vi gjorde en fusion mellan två halva band 1994. Vi var tre grabbar som spelade med Dansbolaget och gick ihop med halva dåvarande Martinez. Den andra halvan ur det bandet hade börjat spela i bandet Black Jack, berättar Strandberg.

Det började röra på sig för Martinez redan första året. Framför allt medverkade bandet i tävlingen “Årets dansband”, som visades i SVT:s "Café Norrköping".

– Det blev en andra plats, vilket var fantastiskt eftersom vi kom in i det programmet på en reservplats. Året efter kom genombrottet nationellt då vi vann Svenska Dansbandsmästerskapen i Sunne som första norrländska band. Och med det följde vår första låt på Svensktoppen. Det var “Säg hej till kärleken” som jag skrev. Bettan Söderberg var sångerska då. Vi var även med för första gången i Bingolotto det året.

Att få vara med i Bingolotto var på 90-talet ett erkännande för en dansorkester. Totalt har bandet haft fem låtar Svensktoppen.

– Jag minns när producenten kom efter sändningen och sa att tittarantalet var 1,3 miljoner. Det var svårt att greppa då.

Det har dock inte bara varit en dans på rosor för Martinez - man har bytt medlemmar ett par gånger och Strandberg själv var utbränd under en tid och tog då en paus. Hörnstenarna i orkestern har under en lång tid varit slitstarka duon Danne Strandberg och Tommy Bengtsson.

– Dessutom har branschen var gungig. Under den perioden funderade jag på att lägga ner. Men efter en tid började telefonen ringa och branschfolk hörde av sig och frågade när jag skulle komma tillbaka. På något vis gav det kraft.

35-årsjubileet har firats med spelningar hela året, plus den nysläppta skivan "Fredagskväll". Den officiella jubileumskvällen hålls på Brännaborg på lördag.

– Vi valde Brännaborg av nostalgiskäl. Brännaborg var Härnösands givna dansställe i begynnelsen och är omtalat i hela Sverige. Alla stora dansband spelade där.

Under kvällen kommer Martinez att gästas av före detta medlemmar och orkesterkollegor.

– Jubileumskvällen blir något alldeles extra. Vi kommer att bjuda på många fina överraskningar,

Några tankar på att lägga av har inte Strandberg och kompani.

– Det finns en slags magi runt Martinez . Vi kommer fortsätta att turnera många år till, fastslår Strandberg.