Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskinen som är allt i ett

– Kom igen nu! Högre tempo!

Mellan instruktören Maria Perssons peppande ord hörs pust och stön och deltagarna är ordentligt svettiga trots att passet bara pågått en stund.

– Omniaträning är högintensivt, hela kroppen körs igenom på en kort stund, berättar Maria Persson.

Det är totalt sju kvinnor som står bredvid omniamaskinen på Sensia och väntar innan passet drar i gång. Maria Persson, gruppträningsinstruktör, börjar med att fråga hur många som testat omniaträning tidigare. Ungefär hälften räcker upp en hand.

Högintensiv gruppträning har funnits länge, men omnia är ett relativt nytt fenomen. I alla fall i Sundsvall. Sensia började i december och alla pass har varit fullbokade sedan start.

– Det är mycket mer redskap än annan gruppträning. De som vanligtvis bara går på pass får komma ut i gymmiljön och träna mer med redskap och i mindre grupp. Samtidigt får de som bara hänger i gymmet upp ögonen för gruppträning när de kan se hur passet går till, berättar Maria.

Omnia är cirkelträning runt en maskin som just kallas för omnia. Maria har gjort tolv stationer med olika övnnigar. Vid varje station kör de 40 sekunder, sedan är det byte med 20 sekunders vila sedan kör de igen. Passet håller på i 30 min och de kör två varv.

Lena H Svensson har testat omnian tidigare och gillar sättet att träna på.

– Jag har alltid gillar cirkelträning, och det här är perfekt. Det är högintensivt och efter 30 minuter så känner man verkligen att man gjort något. Man får träna flera muskelgrupper på kort tid. Det är toppen säger hon.

Efter ett varv är det kort vätskepaus innan gruppen kör i gång igen.

– Kom igen nu! Ni ska känna att ni knappt orkar mer när det är fem sekunder kvar, peppar Maria och berättar att stationerna är uppbyggda så att om man tar ut sig på en station, så belastar nästa en annan muskelgrupp. På så vis kan man ta ut sig fullt men ändå orka vidare.

– Det fiffiga är att det passar både nybörjare som elit. Övningarna går att göra olika jobbiga. Oavsett förmåga så tar man ut sig lika mycket, berättar hon.

När Maria blåser av passet så är det ett gäng trötta, svettiga, men nöjda deltagare som lägger sig på golvet och pustar ut.

– Det är jobbigare än man tror, säger Maria med ett leende.