Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskinparken på sjukhuset fortsätter att svälla

Sundsvalls sjukhus står hela tiden inför frågan om vid vilken tidpunkt man ska förnya den svällande maskinparken.
Bristen på pengar är en faktor att ta hänsyn till.

Annons

Den tekniska utvecklingen inom sjukvården är både positiv och negativ. Positiv eftersom det går att göra mer och mer för allt fler patienter. Men negativ när resurserna inte räcker till.

– Och efter tio år ska utrustningen helst avskaffas. Men eftersom landstinget inte har så mycket pengar brukar utrustningen ofta få vara kvar lite längre än tio år. Maskinerna fungerar även efteråt, men just nu har vi utrustning som borde bytas ut på IVA och på barn, säger Juha Hämäläinen, medicinteknisk ingenjör.

Är det svårt att veta när man ska köpa nytt?

– Vi får kolla att utrustningen är patientsäker. Är den inte längre säker då säger vi till att den måste skrotas. Och det kan även handla om att det inte längre går att få tag på reservdelar, säger Juha Hämäläinen.

Men i stället för att skrota medicinsk teknik som är fullt fungerande, kan ibland mindre avdelningar på sjukhuset höra av sig och ta över gammal utrustning.