Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massdöd kan undvikas med växtbaserad mat

Vi står inför ett sjätte massutdöende av jordens varelser. Jorden har genomgått fem massutdöenden tidigare och nu är vi inne i ett sjätte.

Det som orsakat tidigare massutdöenden är hastiga förändringar i klimatet orsakat av exempelvis vulkaner eller asteroider. Denna gång är orsaken inte något yttre hot. Orsaken till det sjätte massutdöendet är människan.

Den största orsaken till massutdöendet av arter är att människan tar så stor plats. Vi är många och ökar snabbt i antal. Omkring

80 procent av de utrotningshotade djuren är hotade på grund av jordbruk och dess expansion för att förse allt fler människor med mat. Vi hugger ner stora ytor av tropisk regnskog för att skapa betesmarker åt boskap och för att odla spannmål till djur. Denna avskogning är förödande för djuren som lever där eftersom deras naturliga miljö försvinner. Avskogningen bidrar dessutom till att växthuseffekten ökar eftersom den tar bort trädens förmåga att binda koldioxid.

Att försöka ge människor mat genom att producera mer kött är fel väg att gå. För att producera nötkött krävs det 160 gånger så mycket land i anspråk per kalori jämfört med exempelvis potatis eller ris och det orsakar 11 gånger så mycket växthusgaser. En köttätare orsakar 7,2 kilogram koldioxidutsläpp per dag medan en vegan orsakar 2,9. Genom att producera kött som livsmedel bidrar man alltså till massutdöendet genom att dels bidra till avskogningen och dels genom att öka på den globala uppvärmningen genom ökande koldioxid.

Enligt FN:s miljöprogram är köttproduktion slöseri med resurser. Genom att ge människor spannmål direkt i stället för att ge det till djur för köttproduktion kan vi förse massor av människor med mat. För att skapa 1 kilogram nötkött krävs det till exempel mellan 5–20 kilogram spannmål.

För att undvika ett sjätte massutdöende måste vi agera snabbt. Den globala uppvärmningen måste bekämpas genom minskade utsläpp av växthusgaser och vi måste sluta hugga ner och förstöra djurens hem till förmån för vårt köttätande som bäst kan beskrivas som egoism och girighet. Redan 2010 uppmanade FN till en global övergång till vegansk diet. Det sjätte massutdöendet kan bara undvikas om vi följer FN:s råd.

Andreas Ekfrost

Läs även:

Försäkringskassan och politikerna bedriver "hets mot folkgrupp"

Ingen man har rätt att förnedra en kvinna

Sjönöd för socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel