Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor av miljoner krävs för rent hus

Elva alternativ och det dyraste ligger på närmare 140 miljoner kronor. Det är förslag på de investeringskostnader som måste till när det gäller saneringen av miljögifterna i Nyhamn.

Under arbetet med huvudstudien för saneringsarbetena på det gamla industriområdet i Nyhamn har Sundsvalls kommun tagit fram en riskvärderingsrapport med flera olika alternativ till åtgärder. En del har förkastats direkt av projektgruppen medan andra ses som tänkbara alternativ.

Det dyraste alternativet som är på 139 miljoner kronor skulle innebära att man schaktade upp 145 000 ton jord och sedan transporterade det till en extern deponi. Av de massorna räknar man med att 3 800 ton utgör farligt avfall. Det alternativet anses som orealistiskt eftersom det innebär alltför omfattande transporter.

Ett annat alternativ som projektgruppen anser som mer realistiskt skulle innebära en investeringskostnad på 76 miljoner kronor. Då ska man schakta upp samma mängd massor som i det föregående alternativet men det skulle inte transporteras bort till en extern deponi. I stället skulle alla förorenade massor läggas i en på området anlagd lagringsyta.

Det billigaste alternativet ligger på en miljon kronor och då skulle ingenting göras åt föroreningarna på det gamla industriområdet. De enda åtgärder som då skulle vidtas är att staket sattes upp runt delar av området. Ett alternativet ses som oacceptabelt av projektgruppen.