Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massvis med "fula" potatisar slängs av odlare: "Människor köper med sina ögon"

Mathandel eller skönhetstävling?
I Sundsvall tvingas potatisodlaren Hans Westlund slänga en femtedel av sin skörd – på grund av fläckar och ovanligheter hos potatisen. Det skriver SVT Västernorrland.

Hans Westlund arbetar som potatisodlare i Sundsvall. Hans är enligt SVT Västernorrland en av dem som tvingas kassera en stor mängd av sin skörd på grund av potatisens utseende. Upp till 100 ton potatis tvingas Hans Westlund kassera varje år.

– Kraven ökar från alla håll. Det är klart att handlaren vill ha en snygg potatis, han behöver inte betala för det, säger Hans Westlund till SVT.

SVT skriver även att Jordbruksverket bekräftar Hans Westlunds situation. På Jordbruksverket menar man att saker som utseende, sorter och storlekar på potatisarna är det som påverkar svinnet. De olika kraven kommer såväl från grossister som butiker och konsumenterna, och leder till stora negativa miljöeffekter.

– Du har ju kostat på lika mycket, klimatmässigt på det du slänger som det du säljer, säger Hans Westlund.

Han tycker att bra mat kastas helt i onödan.

– De flesta skalar ju potatisen innan de äter den, så en fläck på skalet borde inte spela någon roll, menar Hans Westlund.

Anders Huldt, vd på Svensk Potatis menar att människor köper med sina ögon.

– Det kan ju vara skalmissfärgningar bland annat som är orsaken. Men det enkla svaret är att potatisen inte uppfyller köparens krav, säger Anders Huldt, vd på Svensk Potatis AB, till SVT Västernorrland.