Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästarmålvakten Asplund hyllar Järvsö: "Jag skulle kunna flytta dit"

Säsongen 2013/2014 kom Johan Asplund till Järvsö för att vakta hockeymål i division 3.
Mest en rolig grej över en vinter tänkte nog en del.
Men nu gör den SHL-meriterade 35-åringen sin tredje säsong i kubben – och stortrivs i Hälsingland.

Annons

Storyn om Johan Asplunds karriär har vi redan berättat. Han är målvakten som draftades i tredjerundan av New York Rangers, tog SM-guld med Brynäs 1999 och har ett 100-tal SHL-matcher under bältet med Brynäs och Timrå.

Efter två säsonger i den danska ligan slutade han med ishockey som 30-åring, gjorde en kort comeback i Team Gävle säsongen 2011/2012 för att sedan landa i Järvsö IK.

LÄS MER: Järvsö nära att störa i derbyt

– Det var en av de andra Gävlespelarna i laget som hörde sig för om jag kunde spela med Järvsö och jag sade att jag var tillgänglig och sedan så blev det så, säger Johan Asplund om det till synes något konstiga klubbvalet.

För handen på hjärtat, det finns ju ett koppel av division 2 och division 3-lag i Gävletrakten att spela med. Men Järvsö vann den kampen, överlägset.

– Det blev Järvsö för att det är ett ställe jag skulle kunna tänka mig att flytta till, eller i alla fall ha ett vinterhus eller sommarstuga där. Vi tycker det är ett jättefint ställe hela familjen. Vi får se vad det landar i, säger Johan.

När det gäller hockeyn är han med under egna villkor. Där ingår exempelvis inga träningar i Järvsö, utan bara matcher.

LÄS MER: Så gick det till när Järvsö landade supervärvningen

– Familjen kan ju följa med upp när jag spelar och åka skidor till exempel. Jag tränar väl lite hemma i Gävle, men det är svårt att få ihop, det är för långt att åka för att träna. Men att åka för att spela matcher är det värt, det är sånt intresse och så mycket folk på läktaren.

Men om han inte tränar med Järvsö så ställer han upp för klubben i andra sammanhang. Ett bra affischnamn för en liten klubb i ett hockeyfattigt Hälsingland.

– Jag har ju hockeyskolan jag är med på, och målvaktsskola runt jul och det är mycket grejer runt omkring. Jag försöker med den anknytning jag har att få ungdomar att spela kvar och börja med hockey i Järvsö. Det är ju svårt med andra klubbar som drar, som HHC, men de gör det grymt bra i Järvsö. Och mina barn tycker också att det är roligt där uppe.

LÄS MER: Johan Asplunds tidigare klubbar – extern länk

När det kommer till att spela matcher så är Johan Asplund givetvis en bit från sina glansdagar, men han är tydlig med att han inte är med i Järvsö för att prestera, utan för att ha roligt.

– Det är svårt att säga hur bra jag är, jag gör bara mitt bästa. Det är inga krav på mig, tränar vi inte ihop kontinuerligt kan man inte ha så stora krav heller. Jag är där för att ha roligt, inte för att vi ska gå upp i division 1.

Saknar du aldrig de stora matcherna?

– Det är borta för mig, förut gjorde jag det, nu räcker det gott med det som är i Järvsö. Det var ju 460 på första hemmamatchen, det får du leta långt upp i serierna för att hitta.

Hur bra är Järvsö i år?

– I våra bästa stunder så kan vi vara bra. Men andra lag satsar ju mot division 2 som Alfta, Skutskär och Lindefallet. Det är tufft när vi inte får någon kontinuitet, men det viktigaste är ju att vi har roligt och att publiken tycker att det är roligt. Vi vill underhålla med det vi kan.

Noterbart: Järvsös tränare Björn "Böna" Rödin hade bara ett krav när han fick frågan om han skulle köra ett år till i klubben: Stannar Asplund så stannar jag.

LÄS MER: Så är läget i Hockeytrean