Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste man googla på symtom kan jag lika gärna fråga grannen – vad har de för utbildning på 1177?

När vi blir sjuka och behöver råd ombeds vi ringa 1177 Vårdguiden. Det står tydligt att det är sjuksköterskor, läkare och tandläkare som arbetar på 1177. Men om den som svarar googlar på mina symtom, är det då utbildad vårdpersonal som svarar? Jag tvivlar.

Jag uppger att jag har en kronisk sjukdom och får då veta att jag ska söka till vårdcentral dagen därpå. Hon frågade inte vilken sjukdom det är, men det gjorde väl detsamma. Måste hon googla på symtomen lär hon inte veta mer än min granne om min sjukdom. Jag undrar vem som har gett de direktiven att vi med kroniska sjukdomar ska söka vårdcentral oavsett vilka symtom vi än har. Allt beror inte på den kroniska sjukdomen. På vårdcentralen vill ingen befatta sig då de inte har kunskaper om kroniska sjukdomar. Det är vad de säger.

Många med kroniska sjukdomar har nedsatt känsel och känner inte smärta. Borde man inte visa mer intresse och fråga vidare om symtomen då? Men vet man inget om sjukdomar kan man inte heller ställa rätt frågor.  

Är det så illa som på Försäkringskassan, att personalen får löneförhöjning om de visar på en bra månadsrapport med avvisade patienter? För att riktigt spara in har personalen ingen utbildning utan ska googla.

Ska du opereras, kolla upp att det är en kirurg som ska utföra den och inte vaktmästaren på extraknäck som googlar under tiden. Landstinget kan tacka Google, tänk vad de kan spara in.

Patientsäkerhet ett minne blott

Läs också:

L: Ge alla en fast husläkare – med tak för antal patienter

► För mycket chefer och hierarki – vårdpersonalen och lokal närhet är nyckeln till framgång

Öppet brev: Finns det ens någon vårdgaranti att tala om?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel