Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerskytt med stor medaljsamling

Skytte har varit en stor del av Reine Nordvalls liv och framgångarna har varit många under åren.
Han har tagit totalt 369 medaljer, 119 av dem är guldmedaljer.

Reine var 25 år när han tog sikte på att börja med skytte. Nu fyller han 70 år och kan summera en framgångsrik karriär. Medaljerna från olika tävlingar har samlats på hög.

– När det gick bra då tävlade jag mer och mer. Familjen fick sitta emellan, men det är tur att jag hade en förstående fru och son, säger han.

Han har vunnit 17 förbundsmästerskap.

– Det finns ingen i Västernorrland som har så många, säger Reine som trots alla framgångar påpekar att han inte vill skryta.

Han vann bland annat förbundsmästerskapet i liggande tre år i rad.

Ett pris han är extra stolt över är vandringspriset Örnpokalen som delats ut sedan 1949. När Reine hade vunnit priset 1975, 1978 och 1980 fick han behålla pokalen.

Reine har tävlat i gevär 6,5 millimeter i både banskytte och fältskytte. Han anser att han är bäst i banskytte och stående har varit den bästa grenen. Skyttet är inte längre vad det har varit, konstaterar Reine. Synen har blivit sämre med åren, men han skjuter fortfarande och han är fortfarande sekreterare i Sundsvalls skytteförening. Det uppdraget har han haft i hela 40 år.

Från att ha varit en stor sport har skyttet minskat markant, en tråkig utveckling tycker Reine.

– Det gäller att ha bra ledare och det blir svårare och svårare att hitta.

Han rekommenderar unga att prova på sporten.

– Man får lära sig att koncentrera sig. För ungdomar som har koncentrationsproblem är skytte en bra sport.

Om tankarna flyger i väg under bråkdelen av en sekund är risken stor att skottet inte sitter som det ska.

– Jag gillar att fokusera på just skjutningen, säger Reine.

I arbetslivet har han fokuserat på tidningar. Reine har arbetat i tryckeribranschen i 46 år. I många år var han nattchef i ST:s tryckeri och ansvarade för tryckningen av tidningen. Ett arbete som stundtals kunde vara slitsamt och stressigt.

Numera njuter han av pensionärslivet. Men ett stillasittande liv är inget för Reine. Han gillar att hålla i gång och är ofta ute och rör på sig. Dessutom deltar han i både seniorgympa och seniordans och han tycker om att vara social.

– Vi svenskar är dåliga på det. Vi är så blyga, säger han.