Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buffé för festtider

/
  • Rostbiff på kalvstek och en fransk potatissallad med örter i stället för majonnäs tilltalar många.    Foto: Dan Strandqvist
  • Kräftstjärtar ersätter räkor i en annorlunda tolkning av Skagenröra.    Foto: Dan Strandqvist
  • Hur enkelt som helst och helt underbart gott - jordgubbskex med italiensk mascarpone.    Foto: Dan Strandqvist

Nu kommer festernas tid. Pingst, nationaldagen, skolavslutning och dessutom mors dag, så nog finns det anledningar att duka upp till fest. Med rätt sorts mat behöver det inte vara särskilt betungande ens om hela tjocka släkten dyker upp.

Annons

En buffé får många att tänka på ett mindre smörgåsbord. En sådan tillställning kan ta en hel arbetsvecka att förbereda, så det stryker vi. Men en lättlagad kräftskagenröra med löjrom tar inte många minuter att blanda samman. Till röran bjuder vi på små stekta brödskivor. Röran går också att duka fram i en skål med brödet som tillbehör, välj gärna då hårt bröd eller hårt tunnbröd.

Rostbiff och potatissallad kanske inte låter som riktig festmat, men steker man egen i ugn och utgår från en kalvstek blir det något helt annat än snabbmat. Stekningen sker i låg ugnstemperatur för att få det saftigt hela vägen igenom.

Potatissalladen är något helt annat än den majonnästyngda röra som vi är vana vid. Vi utgår givetvis från färskpotatis som blandas med en oljebaserad senapsmarinad, smaksatt med örter och lök. Strax före servering vänds dessutom finbladig ruccolasallad och halva körsbärstomater ned för att förstärka känslan av färskt och nyskördat.

Färska jordgubbar, må vara att de är importerade, ger rätta vår- och försommarkänslan. Eftersom de fortfarande är ganska dyra gäller det att hushålla med läckerheterna. Enklast tänkbara, och antagligen ett av de mest smakfulla sätten, är att bjuda dem med italiensk mascarpone på digestivekex. Garnera med citronmeliss och njut.|

För att fullföja buffén kan man på eget bevåg komplettera med köttbullar, kanske någon form av primörpaj, rökt eller gravad lax och lättare sillinläggning. En enkel grönsallad och gott bröd är andra rätter som är lätta att förbereda för att sedan bara duka fram.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Kräftskagen med dill, rödlök och löjrom

För 4-6 personer´

250 g skalade kräftstjärtar

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 msk mild vitvinsvinäger

4 msk hackad dill

1 liten rödlök

1 krm salt

vitpeppar

Att äta till:

4-6 skivor vitt matbröd

smör

75 g löjrom

körsbärstomater

dill till garnering

1 citron

1. Häll kräftstjärtarna i sil eller durkslag så att de kan rinna av ordentligt. Lägg flera lager hushållspapper på diskbänken och häll ut dem på pappret. Täck med flera lager papper och pressa lätt så att så mycket vätska som möjligt sugs upp, annars blir Skagenröran lös och rinnig.

2. Hacka dem sedan grovt. Hacka även den röda löken och dillen fint. Spara några fina dillkvistar till garnering.

3. Vispa crème fraichen så den blir extra fast. Blanda med majonnäs och vinäger. Vänd ned stjärtar, rödlök och dill. Smaka av med salt och ytterst lite vitpeppar.

4. Ta ut runda toastbröd med en utstickare eller ett glas. Stek dem strax innan servering i enbart smör på medelvärme. Lägg en klick röra på varje och garnera med löjrom, körsbärstomat, dillvippa och citronsnitt. Om rätten förbereds läggs de ihop först i sista stund.

Rostbiff av kalv

För 4-6 personer

1 kalvstek på minst 1 kilo

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk rapsolja

1. Putsa köttet och ta bort alltför feta bitar. Gnid in med salt och svartpeppar.

2. Bryn runt om i rapsolja, så att den får färg, men inte mer. Stick in en stektermometer till mitten den tjockaste delen. Placera i en långpanna och sätt in i ugnen på 125 grader, och vänta tills termometern just passerat 60 grader.

3. Ta ut och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila i rumstemperatur i minst 20 minuter innan den skivas. Förbered gärna och vänta tills den har svalnat helt, då är det lättare att skära tunna skivor.||

Fransk potatissallad med örter

För 4-6 personer

1 kg delikatesspotatis

2 schalottenlökar alt. salladslökar

2 msk olivolja

1 tsk mild vitvinsvinäger

1-2 msk fransk senap av Dijontyp

1 msk persillade

1 msk hackad färsk timjan

1 tsk gult senapsfrö

salt

finbladig ruccolasallad

körsbärstomater

1. Koka potatisarna med skalet kvar i lättsaltat vatten. De behöver sällan mer än 10-12 minuter. Slå av vattnet och låt dem svalna, dela dem på mitten.

2. Skala och finhacka löken. Blanda olivolja, vinäger, fransk senap, persillade, hackad timjan och senapsfrö. Blanda med potatisen och smaka av med salt.

3. Strax före servering blanda i finbladig ruccola. Lägg upp potatissalladen och garnera med halva körsbärstomater.

Jordgubbskex med färskost

För 4-6 personer

1 liter jordgubbar

250 g mascarpone

8-12 digestivekex

citronmeliss

1. Skölj och rensa bären, ta bort fästena. Dela dem i bitar.

2. Bred kexen med mascarpone. Försök att forma osten som en topp så att jordgubbshögen ser extra stor och maffig ut. Avsluta med citronmeliss. Om kexen förbereds gör man klokt i att vänta med citronmelissen till serveringen. Serveras kylskåpskalla.

Att dricka till:

Till vårens bufféer är ett kylt rosévin nästan en självklarhet. Franska Côtes du Rhône Rosé (2219) är ett traditionellt rosévin som passar till allt. Kostar 85 kronor.

Mer läsning

Annons