Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frossa i äpplen

/
  • Fransk äppelpaj, med prydliga rader av äppelklyftor, glaserad med socker och aprikosmarmelad, är svår att motstå.
  • Kålpudding på lammfärs och äpple får en frisk och tilltalande smak.
  • Äppelfläsk är en gammal svensk rätt, nu uppdaterad med pasta och blandade blad.
  • En enkel och god müsli bygger på frön, gryn och torkade äpplen.

Det är något visst med svenska äpplen. De långa sommardygnen gör att de blir söta, tunnskaliga och mycket goda. Närproducerat känns rätt, och är det dessutom från egna träd har man full koll på vad de har utsatts för.

Annons

Det finns frukter som bara några få utvalda känner till och så det finns äpplen. Denna världsfrukt lär finnas i omkring 7 500 olika sorter, därmed den mest spridda och omtyckta kärnfrukten i världen.

Äpplen är ömtåliga och måste skördas försiktigt. Fallfrukt är ett bevis på att man inte hann fram i tid, men för den skull behöver inte komposten vara nästa anhalt. Trots att äpplet har hunnit dimpa i backen passar den utmärkt att göra mos på eller i maträtter där den ger smak utan att synas.

Det är inte särskilt svårt att göra egen müsli. Köpt müsli, i synnerhet de mer påkostade med frukt och bär, kan kosta hur mycket som helst. Dessutom är de ofta överdrivet sötade. Gör du egen med torkade äpplen behöver den inte sötas alls för att bli god.

Äppelfläsk kallades en rätt som ofta dök upp förr just i äppeltider, när tillgången var som bäst. Som så ofta är det enkelheten själv, äppelbitar i pannan med fläsk och gul lök. Här tar vi upp den igen och med pasta som nytt sällskap.

Kålpudding görs traditionellt på ren fläskfärs. Det blir saftigt och gott, men frågan är om inte en pudding på lamm och äpplen är ännu godare. Och ska man koncentrera sig på det som är gott får man inte missa den franska äppelpajen. Förutom äpplen innehåller den mandelmassa, aprikosmarmelad och, om man vill, lätt smaksättning med äppelbrännvinet calvados. Lägger man ned lite extra tid på att skapa ett vackert mönster med äppelklyftor blir pajen dessutom rena konstverket.

-----

Recept:

Egen müsli med torkade äpplen

Till 10 portioner

4 torkade äpplen

2 dl havregryn

3 dl havrekärnor

2 dl rostade solroskärnor

1 1/2 msk smör

1 msk malen kanel

1. Ta ut äpplenas kärnhus med en utstickare. Skär i tunna skivor och trä dem på ett skaft eller liknande och låt dem lufttorka eller i en ugn på svag värme.

2. Blanda havregryn, havrekärnor och solroskärnor. Rosta i medelvarm stekpanna tillsammans med lite smör. När de fått lite färg tillsätt kanel och tippa upp på fat för att svalna.

3. Hacka de torkade äppleskivorna fint och blanda med övriga ingredienser. Förvara den färdiga müslin i burk med tätslutande lock.

Äppelfläsk på nytt sätt

Till 4 personer

400 g rimmat fläsk

2 gula lökar

3 syrliga äpplen

2 msk smör

2 dl grädde

1/2 tsk kardemumma

salt och svartpeppar

Att äta till:

500 g färsk pasta (300 g torkad)

blandade blad

1. Kärna ur äpplena, skär dem och lökarna i klyftor.

2. Hacka fläsket i bitar och stek med ytterst lite smör. Stek löken i resten av smöret i ny panna några minuter på medelvärme. Tillsätt äpplena, vänd runt blandningen någon minut.

Slå på grädde och låt allt sjuda mycket svag värme ett par minuter.

3. Lägg i fläsket, krydda med kardemumma, salt och svartpeppar. Servera med nykokt pasta i djupa tallrikar och garnera med blandade blad.

Kålpudding med lamm och äpple

Till 4 personer

600 g lammfärs

1 gul lök

2 syrliga äpplen

1/4 vitkålshuvud, ca 500 g

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. lamm- alt. kycklingfond

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk sirap

smör och rapsolja

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

lingonsylt

blandade blad

1. Strimla kålen. Lägg i en stor kastrull och låt dem fräsa 10-15 minuter med lika delar smör och rapsolja. Kålen ska bli blank och mjuk, inte bränd och mörk.

2. Koka upp en halv liter vatten och tillsätt fond.

3. Hacka löken. Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Blanda färsen med lök, äpple, hälften av kålen, vinäger, salt och peppar. Fördela färsen i en ugnsfast form med höga kanter. Täck med resten av kålen, ringla över sirap och avsluta med att slå på buljong. Vätskan ska gå upp till halva puddingens höjd.

4. Grädda i ugnen 35-40 minuter på 200 grader. Servera med kokt potatis, lingonsylt och blad.

Fransk äppelpaj

Ger 1 stor, låg paj

Till pajdegen:

150 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten eller calvados

Till fyllningen:

250 g mandelmassa

4 ägg

4–5 äpplen, helst av syrlig sort

Till glaseringen:

1 dl gelésocker

4 msk aprikosmarmelad

1 dl vatten

Att äta till:

vispad, kyld grädde alt. gräddglass

1. Hacka samman rumsvarmt smör delat i bitar med vetemjöl i matberedaren till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten eller calvados om du vill ha en överlägset frasig pajdeg. Lyft upp och se till att den går ihop. Den blir bäst när den får ligga inlindad i plast i kylen en halvtimme innan utbakning.

2. Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär i bitar. Riv mandelmassan grovt och blanda med ägg.

3. Kavla ut pajdegen ganska tunt. Smöra och klä en vid form så den går ända upp till kanten. Ta bort överbliven deg. Fyll med ägg- och mandelmassablandningen. Avsluta med äppelklyftor som läggs sida vid sida i ett vackert mönster.

4. Grädda pajen i ugnen på 225 grader i tio minuter, sänk till 175 och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna.

5. Lägg gelésocker, aprikosmarmelad och vatten i kastrull och koka upp. Skeda sedan ut glasyren över pajen, som är godast kyld, gärna med vispad osötad grädde eller vaniljglass.

Att dricka till

Saison Dupont Biologique (1614) är en ekologiskt framställd ale från Belgien, 54 kronor. Ölet doftar frukt, har oklar gyllengul färg. Gott till ljust kött, exempelvis fläsk och lamm.

Mer läsning

Annons