Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härligt friska rieslingviner

/

Från att ha varit lite illa sedd här i Sverige, på grund av allt för många enkla halvtorra tyska representanter – har riesling under 2000-talet seglat upp som kanske den trendigaste och godaste vitvinsdruvan av alla.

Annons

Och numera görs den mestadels i knastertorr, ytterst syrafrisk, skepnad – även i Tyskland som ju är druvans historiska hemmaplan. I Österrike och franska Alsace är den också vanlig, mestadels högkvalitativ, i en ofta lite rundare, inte fullt så citrusfrisk stil. Även en del Nya världen-länder som Sydafrika, Nya Zeeland och Australien har också börjat pruducera en hel del läckra rieslingviner.

Det utmärkande för druvan är den alltid höga citruslika syran i en fruktighet som ofta påminner om citrusfrukter och gröna äpplen, ibland med stråk av persika och aprikos. Med mognad utvecklas i bästa fall en lite petroleumlik, pikant smak som en extra intresseväckande, delikat twist i vinet. Och medan de flesta andra vita viner bör avnjutas så unga som möjligt så är ofta riesling – tack vare den friska syran – utmärkta lagringsviner med god utvecklingspotential.

Torr riesling passar utmärkt som aperitif men är också bra val till skaldjur och fiskar (inte minst feta som lax), men även till en blandad ostbricka och till charkuterier. Riesling med lite sötma är ofta bra partner till asiatiska, kryddheta rätter.

Här nedan ger jag tips på fem personliga rislingfavoriter under 150 kronor på Systemet just nu.

Goda rieslingviner på Systemet

Biecher Riesling, 2014 Alsace, Frankrike

Karaktär: Trevlig smakrikedom av mogen citrus, honungsmelon och friska äpplen tillsammans med en liten mineralton. En försynt restsötma balanseras fint av den friska limelika syran.

Passar till: Utmärkt som aptitretande aperitif och till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Systembolagsnummer: 12284 Pris: 85 kr

Ruppertsberger Imperial Riesling 2014, Pfalz, Tyskland

Karaktär: Generöst fruktigt med mogen citrus, nektar och honungsmelon i den balanserat friska smaken med ett uns, delikat, restsötma.

Passar till: Bra val till de flesta fisk- och skaldjursrätter, även till kryddstark asiatisk mat.

Systembolagsnummer: 72038 Pris: 99 kr

Künstler Riesling Qba Trocken 2014, Rheingau, Tyskland

Karaktär: Härligt frisk men ändå fruktgenerös med lime, persika och mineraler i vital, välavstämd, förening.

Passar till: Det mesta från hav och sjö.

Systembolagsnummer: 5375 Pris: 115 kr

A Christmann Riesling 2014, Pfalz, Tyskland

Karaktär: Strikt och mycket syrapiggt, påtagligt torrt, elegant vin med gröna äpplen, citrus och aptitretande mineraltoner på smakpaletten. (Ekologiskt)

Passar till: Lättare fisk- och skaldjursrätter – gärna med citrus- eller limesås.

Systembolagsnummer: 5882 Pris: 129 kr

Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen 2014, Österrike

Karaktär: Läcker, generös, helt torr smak med inslag av grape, päron, citrus och mineraler i en kvillrande frisk syra. Gott nu men kan med fördel lagras några år för större komplexitet.

Passar till: Utsökt val till de flesta rätter med fisk och skaldjur.

Systembolagsnummer: 4622 Pris: 129 kr

Mer läsning

Annons