Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt och festlig midsommarmat

/
  • Utan jordgubbar blir det ingen riktig midsommar. Här bjuds gubbarna i form av små blanka bakelser.
  • Kallrökt lax, löjrom och rödlök, eller gravad lax med senapskryddad majonnäs – det är två klockrena rätter på midsommarbordet.
  • Matjessill med gräslök, ägg och gräddfil är midsommarsmaker i koncentrat.
  • Midsommarhelgens sillsallad i portionsformat.

Duka gärna upp midsommaraftonens ljuva rätter som små munsbitar, enkla att intas på stående fot. Matjessill i portionsskålar, het sillsallad, lax på smördeg och blanka jordgubbsbakelser blir en läcker festmåltid.

Annons

Medan maten till jul- och påskhelgerna kräver flera dagar av förberedelser kan man sno ihop midsommarmaten på några minuter utan att behöva skämmas. Några burkar matjessill, ett par burkar gräddfil, färskpotatis och en knippa gräslök räcker långt. Lägg sedan till några liter jordgubbar och vispad grädde och festmaten är klar, i allt väsentligt. Sedan kan man bygga på med traditionella sillinläggningar, köttbullar, skinka och några salladsblandningar. Eller också plocka ned hela midsommarkonceptet till små portionsskålar, snittar och munsbitar som till och med kan njutas på stående fot.

Tanken är förstås att maten ska serveras under bar himmel, men skulle vädrets makter trilskas är det inget större besvär att flytta in festen under tak.

Sillsallad brukar vi äta till jul, med rödbetor, inlagd sill och lök som sätter smak. Nu gör vi en sommarlätt variant på matjessill, chilisås och majonnäs. Krämigt och kryddigt, som bjuds på små rostade baguetteskivor. Matjessill med klassiska tillbehör kan läggas upp i portionsskålar, gravad eller rökt lax med tillbehör i små "båtar" av smördeg väcker både nyfikenhet och smaklökar.

Majonnäs ingår i flera av veckans recept och överlägset bäst blir den majonnäs man vispar ihop själv. Elvisp underlättar påtagligt, för här handlar det om att vispa, vispa och åter vispa. Men lita på att jobbet lönar sig. Efter att ha smakat en hemlagad majonnäs inser man bryskt att de flesta färdiga så kallade majonnäser smakar något helt annat än majonnäs.

Midsommarfesten avrundas med små läckra jordgubbsbakelser. Bakelserna görs på sockerkaksbotten och fylls med lemon curd som ger en härligt syrlig smak åt bakverken. För att bären inte ska torka penslas de med gelésocker som ger en blank och proffsig yta.

_ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Egen majonnäs

Ger ca 300 g majonnäs

2 äggulor

2 1/2 dl neutral rapsolja

1 tsk fransk senap av Dijontyp

1/2 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt…

1. Separera äggen och låt gulorna glida ned i en bunke. Tillsätt senap och salt. Vispa samman till trögflytande konsistens. Det brukar ta någon minut med elvisp.

2. Tillsätt oljan. Först bara några droppar som vispas in i smeten, sedan lite mer och till sist kan oljan tillsättas i fin stråle, hela tiden under konstant vispning.

3. Vispa till sist i vinägern. Smaka av om det eventuellt behövs mer salt. Tänk på att majonnäsen ofta serveras tillsammans med salta tillbehör.

Sommarhet sillsallad

För 4 personer

125 g matjessill

2 tomater

2 ägg, hårdkokta

1/2 tsk finhackad röd chili

3 msk chilisås på tomatgrund

6 msk majonnäs

1 tsk hackad dill

salladsblad och dill till garnering

8 centimetertjocka skivor baguette

1. Lägg sillen på hushållspapper och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar.

2. Skär tomaterna i tunna strimlor. Skala äggen och skär dem i mindre bitar.

3. Ta bort mellanväggar och kärnor på chilin. Hacka chili och dill och blanda med chilisås och majonnäs.

4. Vänd ned sill, tomater och ägg. Blanda försiktigt.

5. Rosta baguetteskivorna och låt dem svalna. Lägg sillsalladen på bröden, dekorera med salladsblad och dill.

Matjessill i skål

För 4 personer

125 g avrunnen matjessill

1 dl gräddfil

gräslök, både hel och hackad

2 hårdkokta ägg

8 små kokta, kalla färskpotatisar

salladsblad till garnering

1. Skär sillen i centimeterbreda bitar. Hacka ett par matskedar gräslök. Skala och skär äggen i klyftor. Dela potatisarna i halvor.

2. Lägg några rivna salladsblad i botten på fyra små skålar. Arrangera sill, ägg och potatis på salladsbädden.

3. Lägg en klick gräddfil på varje portion och toppa med hackad gräslök över gräddfilen. Avsluta med några långa gräslöksstrån över allt.

Gravlaxsnittar med dill och senapsmajonnäs

För 4 personer

200 g gravad lax

1 dl majonnäs

1 msk finhackad dill

1 tsk gult senapsfrö

1 msk grovkornig skånsk senap

1/2 tsk socker

8 centimetertjocka skivor baguette

dill

1. Skär laxen i riktigt tunna skivor. Lättaste sättet att skära tunna skivor av lax är att frysa fisken "till hälften". Skivorna tinar på en gång om de läggs vid sidan av varandra på en tallrik.

2. Blanda majonnäs med dill, senapsfrö, senap och socker.

3. Rosta baguetteskivorna och låt dem svalna. Lägg en klick av senapsmajonnäsen på varje och arrangera laxskivorna ovanpå. Dekorera med dill.

Smördegsbåtar med rökt lax och löjrom

För 4 personer

150 g kallrökt lax

50 g löjrom alt. lax- eller ishavsrom

1 liten rödlök

2 skivor smördeg

salladsblad till garnering

4 körsbärstomater

dill

1. Ta ut fyra långsmala "båtar" av smördegsplattorna. Värm ugnen till 225 grader. När man gräddar smördeg är det viktigt att ugnen är förvärmd annars blir degen inte frasig. Grädda båtarna i 5-8 minuter beroende på ugn. De ska få lite färg och blåsa upp sig lite. Ställ bakverken att svalna.

2. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva rödlöken fint. Dela smördegsbåtarna i en över och underdel. Arrangera laxskivorna som rosor genom att rulla dem varsamt. Lägg dem på underdelarna, garnera med blad, löjrom, halva körsbärstomater, rödlök och dill. Toppa med överdelen lite på svaj.

Glaserade jordgubbsbakelser

För 4 personer

Till sockerkakan:

100 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 msk grädde

Till formen:

1 msk smör

1 msk veteströbröd

Till fyllningen:

1 dl lemon curd

2-3 msk grädde

Till garnering:

5 dl färska jordgubbar

2 dl vatten

1 dl gelésocker

1. Smält smör i en kastrull och låt det svalna. Vispa smör, ägg och strösocker vitt och "pösigt" i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör varsamt samman blandningarna med grädde till en smet.

2. Smöra och bröa en form med raka kanter. Tippa i smeten. Grädda i nedre delen av 175 graders ugn i 25 minuter. Låt kakan svalna.

3. Skölj jordgubbarna och ta bort fästen. Dela jordgubbarna i halvor eller kvartar beroende på storlek.

4. Skär ut fyra bitar ur kakan, ungefär fem centimeter sida. Dela varje bit i två eller tre skikt. Blanda lemon curd med grädde till en smidig konsistens och bred på varje skikt, även det översta. Täck toppen med jordgubbar.

5. Koka upp vatten och gelésocker i en kastrull. Blandningen ska koka exakt 30 sekunder. Häll ut sockerlösningen på en djup tallrik och låt den svalna och börja stelna. Skeda varsamt blandningen över bakelserna och ställ dem kallt.

Att dricka till:

Öl och snaps ligger nära till hands när det handlar om midsommarmat. Vill man behålla skärpan är en knallgul bål gjord på en del apelsinjuice med fruktkött, två delar passionsfruktjuice och tre delar kolsyrad apelsinläsk, vara ett alternativ. Serveras kall med massor av isbitar.

Mer läsning

Annons