Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennie byggde sitt drömkök

/
  • En gräddig kantarellsås får en extra dimension med hackat äpple och äppelmust som ingredienser.
  • Lennie Hanssons kantarellpasta med en äppeltwist.
  • Att lägga upp maten snyggt är viktigt för Lennie Hansson.
  • Stek kantarellerna i en torr panna tills de gett ifrån sig all vätska. Tillsätt sedan smör, stek en stund och tillsätt sedan äpple och lök, samt så småningom äppelmust och grädde. Låt det koka ihop.
  • Lennie Hansson älskar sitt kök där naturmaterial har huvudrollen. Till vänster om Lennie i huvudhöjd hänger pastatorkaren som han själv har konstruerat.
  • Kantareller har en god och rustik smak som passar bra till Lennie Hanssons husmansinspirerade matlagning.
  • Mortlar i olika storlekar på ett välanvänt träbord.
  • Nya saxar i gammal design blir en trevlig detalj i köket för den som inte uppskattar plast.
  • Den fredliga pallen är importerad från Bali av en vän till Lennie som har två stycken i sitt kök.
  • Väggen mellan vardagsrummet och köket är riven och skapar en luftig känsla.
  • Förklädet som Lennie Hansson bar i Sveriges mästerkock har fått en hedersplats.
  • I stället för överskåp är det lådförvaring som gäller i hela köket.
  • Det ljusa och naturliga är Lennies melodi. Till och med hunden Mildred passar perfekt i färgskalan.
  • Köket blir ett naturligt nav i lägenheten och öppnar upp för umgänge.
  • Böcker för inspiration. En mix av Morberg, Blom, Lindholm med flera kända kockar.
  • Det är lätt att prata vidare med gästerna vid bordet under pågående matlagning.

Lennie Hansson har älskat matlagning sedan tonåren. Nu har han äntligen designat det kök han alltid drömt om.
– Det är så jag. Jordnära, mycket trä och mycket kärlek, säger han.

Annons

Efter fyra år som sambor i en etta bestämde sig Lennie Hansson och flickvännen Anna för att köpa en trea på Södermalm.

– Den hade inte renoverats sedan huset byggdes och vi beslutade oss för att riva ut allt och få det precis som vi ville ha det, säger Lennie.

En radikal förändring blev att ta bort väggen mellan köket och vardagsrummet för att få en öppen planlösning.

– Eftersom jag lagar mycket mat är det viktigt för mig att kunna umgås runt köket när vi till exempel har gäster eller familj på besök. Nu blir köket centralt i lägenheten och man kan se in i det i princip överallt, säger Lennie.

Paret har tillsammans renoverat lägenheten i ljusa färger. Trä, sten, mässing och koppar är den genomgående stilen där nya designprylar samsas med ärvda möbler från Annas föräldrars släktgård.

– Jag älskar naturmaterial. Jag har en liten fetisch för trälådor och gjutjärn. Och jag har en sådan tur att min sambo också älskar det. Men hon kanske hade velat ha lite mer färg, säger Lennie.

Det gick smidigt att kompromissa, men i köket fick Lennie helt fria händer. Han valde att skippa överskåpen och i stället satsa på förvaring i lådor under köksbänken. Efter sin medverkan i Sveriges mästerkock började Lennie skriva och fotografera matreportage för olika tidningar och det ställer krav på köket. Två spisar (gas och induktion) och dubbla ugnar gör jobbet när mat i mängder ska lagas till och visas upp.

– Induktionshällen satte jag dit mycket för min sambos skull eftersom hon var skeptisk till gas, men nu gillar hon också gasspisen. Men det blir väldigt bra till julen, så kan vi duka upp hela bänken med mat och ha varmhållning på hällen, säger han.

På ett stort fat ligger rotfrukter och grönsaker i sprakande färger som lyser upp gråskalorna.

– Jag försöker alltid köpa så mycket ekologiskt som det bara går. Jag älskar att handla mat och bara gå och kolla på olika råvaror, men det är sällan jag storhandlar, säger Lennie.

Att låta maten ta plats som inredningsdetaljer är en medveten tanke. Lennie vill att maten ska synas när han har gäster. Till exempel tillverkar han egen pasta och låter den hänga över köksbänken på en hemmabyggd torkstång.

– Det ska se fint och gott ut, uppbullat liksom. Och det är roligt när det hänger pasta i köket som jag sedan bjuder på. Allt handlar om känsla och kärlek, säger han.

Mer läsning